2013. szeptember 25., szerda

Hol élnek a milliárdosok és mire költenek?


Fotó innen

A World Ultra Wealth Report idei jelentéséből megtudhatjuk, hogy hány szupergazdag él közöttünk és mire költik a pénzüket. A szupergazdagok (Ultra High Net Worth Individuals a hivatalos elnevezésük, rövidítve UHNW) csoportjának klubjába a belépő minimum 30 millió dolláros nettó vagyon. Összesen 200.000-en vannak a világon, ami azt jelenti, hogy 35.000 lakosra jut egy szupergazdag. Számuk az előző évhez képest közel 10.000-rel nőtt. Összvagyonuk 27,8 billió (ezerszer milliárd) dollár.

Észak-Amerikában élnek a legtöbben, 65.295-en, míg Európában összesen 53.440-en, a 3. helyen Ázsia áll 42.895 szupergazdaggal. Az európai listát Németország vezeti 15.770-nel, Anglia követi 10.515 fővel és Svájc a 3. helyezett, 5.595 szupergazdaggal, akik közül 61 dollármilliárdos. Zürichben 1.940 multimilliomos él, ezzel Európában a 3., Genfben pedig 1.460-an, amivel az 5. helyet érdemli ki. Az országokhoz visszatérve, az európai top 10 a következőképpen folytatódik a 4. helytől: Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Norvégia, Hollandia, Oroszország, Svédország. Magyarország 365 szupergazdaggal a 22. helyen áll, követlenül Finnország után. A magyar multimilliomosok összvagyona 40 milliárd dollár.

Talán nem meglepő, de a gazdagok között sincs esélyegyenlőség. A szupergazdagok 88%-a férfi, akik többnyire saját maguk gyarapították vagyonukat (80% self-made men), míg a nők általában örökléssel jutottak hozzá. Összességében 65% első generációs szupergazdag van, és csupán 14% a vagyont korábbi generációktól öröklők aránya (a különbözetről nem tudom, mi lehet). Itt azért megállnék egy pillanatra. A vagyonukért saját vállalkozásban megdolgozók, akik ugye 80%-ot tesznek ki, a kutatások szerint nem feltétlenül irigylésre méltó emberek. Idejük és energiájuk nagy részét ugyanis a business kitalálása, beindítása és működtetése teszi ki. Többnyire feleségük is teljes munkaidőben dolgozik vagy dolgozott, hogy férje megvalósíthassa álmát. A megszerzett pénz elköltésére alapvetően idejük sincs, nem vesznek drága autókat, luxuscikkeket, de még egzotikus nyaralásokra sincs idejük. Ha luxusról van szó, inspirációra és felvilágosításra van szükségük, hogy mi is az, és hogy élhetnének a vagyonuknak megfelelő szinten (forrás itt).

Akiknek viszont már van gyakorlatuk a pénz elköltésében, yachtra, magánrepülőgépre vagy villákra költenek. Átlagosan 53,6 millió dollárt fizetnek egy yachtért, 22 milliót egy privátjetért, férfiak és nők nem egyformán, mert a nők pl. többet fizetnek egy yachtért, de kevesebbet egy repülőért, viszont ingatlanba szívesebben fektetnek.

Vagyonunk megőrzésében, gyarapításában, vagyis befektetésében megváltozott a trend. Egyre inkább elfordulnak a nagyobb haszonnal kecsegtető, de kockázatosabb spekulációs ügyletektől és inkább magáncégekbe, ingatlanba, vagy tőzsdei árucikkekbe fektetik vagyonukat. A pénz mozgásának iránya a perifériákról elmozdult az erős gazdaságok irányába, így a célországok között van Németország, Svájc, Anglia, az USA, Szingapúr és Honkong.

A világ leggazdagabb embere Carlos Slim, 73 milliárd dolláros vagyonnal.

2 megjegyzés:

  1. Az 1. bekezdésben az összvagyon nem inkàbb 27.8 billiàrd dollàr?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm: a Wikipedia szerint az angol nyelvterületen a trillió a magyar billiónak felel meg (ezerszer milliárd)

      Törlés