2013. szeptember 11., szerda

A legnagyobb tök a világon

Fotó innen

Az eddigi - sokéves - svájci bajnok ezúttal világuralomra tör. Pontosabban csak törne, mert a gigantikus méretű tök, ami többszáz kilogrammal több az előző évben nevelt legnagyobbjánál (tavalyi poszt erről itt), egy kis szépséghibával rendelkezik. Hiába az 1.053,5 kg (tavalyi rekordja 768 kg volt, a világbajnok amerikai tök pedig 911 kg), a tök alján van egy pici lyuk (Löchli), ami miatt diszkvalifikálták, ill. ami miatt nem is folyamodhat a hivatalos rekordért. Így ugyanis nem tudhatják, hogy nem pumpált-e vizet a tökbe, hogy utólag, mesterségesen növelje a súlyát. A gigantikus tök átmérője 5,7 méter.

Az erről szóló rádióriport itt hallgatható meg (a cikkben szereplő kép fölött). Szerencsére a riporter is feltette a kérdést, hogy hogy csinálja, hogy ilyen hatalmas tökök jönnek ki a kertjéből. A felsorolásból nem értettem meg mindent, de pl. a talajt és a fajtaválasztást kiemelte, ill. az is fontos, hogy egy tövön csak egy virágot/tököt szabad meghagyni, hogy az minél nagyobbra fejlődhessen.

A - nem hivatalos - világrekorder (termesztője Beni Meier, a Zürich kantonbeli Pfungenből) még egy hétig Juckerhof in Seegräben-ben, Svájcban tekinthető meg, majd átszállítják a németországi ludwigsburgba, a világ legnagyobb tök-kiállítására. Ott október 6-án német bajnokot hirdetnek, október 13-án pedig európa legnagyobb tökét ill. annak termesztőjét díjazzák.

1 megjegyzés: