2013. szeptember 26., csütörtök

1000 év történelme - térképen

Egy hihetetlenül érdekes animációra bukkantam: Európa térképének változásást mutatja be 1000-től. Úgy gondolom, hogy ezzel a 3 perces kisfilmmel jó pár történelem órát le lehet tudni egyben. Jó látni, hogy míg sok ország még sehol sem volt, Magyarország már mekkora "birodalom" volt. 

Csak emlékeztetőül: Svájc alapítása 1291. augusztus 1-jén történt, a 3 őskanton (Uri, Schwyz és Unterwalden) szövetségével. Az évek, évszázadok során szépen szaporodott a csatlakozó kantonok száma, legtöbben (6-an) 1803-ban csatlakoztak, közel 300 évig 13 kantonja volt az országnak. Az utolsó belépő - 164 év szünet után - Jura volt, 1979-ben. 1415-ből származik az első írásos dokumentum, amikor a szövetségeseket svájciként említik.

A Habsburgok elleni csatákban Schwyz kanton katonái fontos szerepet töltöttek be és az európai zsoldoshadseregekben is nagy jelentőségük volt. "A 14-16. században a svájci gyalogság Európa-szerte a legkiválóbb egységek közé számított. Az Alpok túlnépesedett völgyeiben a katonáskodás volt sokaknak az egyetlen lehetőség a megélhetésre és őket külföldi uralkodók szívesen állították szolgálatukba." (Wikipedia) Végül az 1386-os sempachi csata után a német krónikások a svájciak legendás győzelméről számoltak be, tekintet nélkül arra, hogy más kantonból származó harcosok is voltak-e a "svájci" hadseregben. A szövetség tagjai azonban nem használták ezt a gyűjtőnevet, hisz ők büszke berniek, zürichiek vagy történetesen luzerniek voltak. Mind egy külön világ (ehhez Svájcban kell élni, hogy az ember megérthesse)! Először az 1499-es sváb háború alatt fordult a kocka, amikor a svájciként csúfolt katonák büszkeségből maguk is úgy kezdték hívni magukat. Hivatalosan azonban változatlanul szövetségesekről (Eidgenossen) beszéltek. A 18. században az egyik krónikás a schweizerische Eidgenossen megnevezést kezdte el használni (és itt még nincs vége a történetnek) és ez került bele az 1803-as alkotmány szövegébe is.

Svájcot "svájciul" máig "svíc"-nek ejtik.

A filmben látható évszámok csak közelítőek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése