2013. augusztus 25., vasárnap

Harangzúgás


Kép innen

Aki Svájcban él, azonnal tudja, miről beszélek. Itt ugyanis rendkívül sokat és irdatlanul hangosan harangoznak. Egyszerűen nem lehet nem észrevenni. Figyelem, aki tervezi, hogy Svájcba költözik, a lakás kiválasztásánál - a rengeteg más szempont mellet - ajánlatos körülnéznie, hogy milyen messze van a legközelebbi templom, ugyanis nagyon meg tudja keseríteni az ember életét, ill. megzavarni nyugalmát, hogyha egy bizonyos (jó nagy) távolságon belül van! Olyat nem lehet találni, ahová nem ér el a harangszó, hiszen pont az a célja, hogy mindenki által hallható legyen, de nem mindegy, hogy milyen messziről hallható. Talán a gyakori és hangos harangzúgás miatt van minden városban legalább 3 nagyothallókészülék üzlet?

Már régóta érdekelt, hogy milyen alkalomból harangoznak errefelé ilyen sokat és egészen fura időpontokban. Tegnap este azonban felkérést (felszólítást?) kaptam, hogy utánanézzek. Nem tudtam ellenállni. (Norbi, remélem elolvasod!) :)

Ezzel a témával egy teljesen ismeretlen területre tévedtem, az egyházi fogalmakkal és szokásokkal egyáltalán nem vagyok tisztában. Szerencsére találtam egy magyar nyelvű oldalt (Magyar Harangok Honlapja), ahol a fogalmakkal megismerkedhettem. Nagyon érdekes, érdemes megnézni. Mivel a magyarországi déli harangszó mindannyiunk számára ismert, sőt tudni is véljük okát, eredetét, ezért kimásolom, hogy valójában mi is a pontos története.

"Országszerte, széles körökben elterjedt vélelem, hogy délben a Hunyadi János által 1456-ban aratott Nándorfehérvári diadal emlékére szólalnak meg a harangok. A tények azonban mást mutatnak. III. Kallixtus pápa (a mindössze három esztendőn át regnáló Kallixtusz szinte teljes egészében a törökök elleni keresztes hadjárat szervezésének szentelte hivatali idejét) 1456. június 29-én keresztes hadjáratra szólítja fel a fejedelmeket a hatalmas területeket meghódító törökök ellen (egyedül Magyarország és Albánia vette fel a harcot, de ez a közvetlen fenyegetettségnek is tulajdonítható). Ekkor rendeli el, hogy délután 3 óra és napnyugta között fél óránként szólítsák imára a híveket (az ötlet valószínűleg éppen az iszlámból származik, ahol az imám naponta felhangzó éneke hívta imára Allah híveit). 1456. július 22-én megtörténik a neves diadal. Ám a harangozást kihirdető bulla a győzelem előtt 6 nappal, 1456. július 16-án íródott, viszont a győzelemmel egy időben ért Budára. Innen származik a mindmáig élő hiedelem. A harangozás célja tehát a török támadások elleni imádság volt. Az 1490-es években ismét támadásnak indulnak a török csapatok. 1500-ban VI. Sándor pápa rendelte el ismét a délidőben történő harangozást, hogy a török elleni harcok sikeréért imádkozzanak az emberek, ekkor került ennek időpontja déli 12 órára. Ez a gyakorlat szokássá vált mindmáig." Egy másik forrás szerint a harangszó alatt 4 Miatyánkot és 3 Üdvözlégy Mária imádságot kellett elmondani.

A harangozási rend (Läuteordnung) településenként és egyházanként eltérő (Magyarországon és Svájcban is), ezért amit itt most le fogok írni, nem biztos, hogy általános érvényű.

Ahogy utánanéztem, bizony a svájciakat is zavarja a sok és hangos harangozás. Kényes kérdés és egyben nehéz feladat a hagyományőrzés és a nyugalom iránti vágy egyensúlyba hozása. Számos településen érkeznek ezzel kapcsolatos panaszok az illetékesekhez, több helyen bíróságig is eljut az ügy, sőt, van olyan, ami már a Strassburgi Bíróság előtt van (interjú a "károsulttal" itt), mert helyi szinten elutasításra talált. Az ugyanis nincs meghatározva, hogy milyen hangerővel harangozhatnak, csupán az, hogy ez a lakosságot nem zavarhatja (laerm.ch).

"Kisebb csörgőket és csengettyűket már a legrégibb időben, különösen az egyiptomi és görög isteni tiszteleteken használtak, azonban az első nagy harangot a legenda szerint Paulinus csináltatta a nolai templom számára 394 július 13-án. A tiszta rézércekben bővelkedő Nola a legrégibb időkben igen híres volt harangöntéséről. A harangoknak egyházi célokra való használatát 604-ben Sabinianus pápa rendelte el". - Kislexikon

Mivel a harang megszentelt tárgy, ezért a szakrális (egyházi) célokon kívül csak néhány profán (világi) célra lehet igénybevenni.

Az alábbiakban néhány harangozási fajta olvasható, aminek írásos nyomát találtam (Wikipedia, ill. Stäfa község tételes harangozási rendje). Itt egy kis rövid rádióinterjú is a témában.

1. Istentisztelethez, imádsághoz köthető harangozások

Napi harangozások (Angelus/Úrangyala harangozás) - Ez a harangszó hivatott a híveket napi 3 alkalommal emlékeztetni az imádság szükségességére. A hagyomány szerint a harangszó alatt egy kicsit kiszakadnak aktuális tevékenységükből és imádságra kulcsolják kezüket. Világi nézőpontból a reggeli harangszó munkába hív, a déli ebédre (11-kor irány a tűzhely!), az esti pedig a munka végét jelzi, ilymódon strukturálja az ember napját. Munkanapokon (szombaton is) reggel 6-kor (helyenként 5-kor), de. 11-kor (a 11 órát jelző 11 kongatás után - van, ahol ezt hívják déli harangszónak) és du. 15 órakor 5 percen keresztül 1-1 harang, este sötétedéstől függően 17 és 20 óra között egyszer szintén 5 perc

Hívogatás vasárnap - A szertartás kezdete előtt 60 perccel megszólaló harangozás, amely a híveket hívja a templomba. 5 percen át szól 1 harang.

Beharangozás vasárnap -  A szertartás kezdetét jelző harangszó, amely a kezdet előtt szól 15 percen át, minden harang megkongatásával.

Kísérő -  A szertartás befejeztét is harangzúgás jelöli, és kíséri a híveket otthonukba, ezért hívják ezt kísérőnek. Rövid ideig szól, csupán egy harang.

A vasárnap beharangozása (ez lehet, hogy nem ide tartozik, de létezik és ez az egyik legészrevehetőbb harangozásfajta) - szombaton este sötétedéstől függően egy alkalommal 17 és 20 óra között 10 percig az összes harang szól

Vasárnap végét jelző harangszó - vasárnap este sötétedéstől függően egy alkalommal 17 és 20 óra között minden harang 10 percen keresztül szól

2. Profán célú harangozások

Armeseelenläute - 1609-ben Rómából terjedt el az a szokás, hogy naplemente után 1 órával harangozzanak azzal a céllal, hogy azok, akik még nem értek haza, orientálódni tudjanak a legközelebbi település irányába (a harangszót követve odatalálhattak).

Tűz, vihar vagy egyéb vészjelző harang

Heti piac beharangozása

Újévi harangszó - Itt aztán elszabadulnak a harangok. Az összes létező harang megszólal, hogy a trombitákat túlharsogják, a harangozás időtartama 10 perctől 1 óráig tarthat. Éjfél előtt kezdődik, éjfélkor egy-két perc szünet következik, majd újult erővel folytatódik.

Óratorony - A középkorban még nem volt minden háztartásban óra (ill. egyikben sem), ezért az idő múlását az óratorony mutatta, a harangozás pedig hallhatóvá is tette. Ezért alap esetben 15 percenként jelzik is azt: óra 15-kor egy, 30-kor kettő, 45-kor három, egészkor pedig négy harangozás tudatja, hogy mennyi az idő, illetve egészkor a négy kis kongatás után annyi kongatás következik, ahágy óra van. Ez 1-12-ig, 0-24 óráig. Vannak helyek, ahol a lakosság nyugalma érdekében csak a feles és az egész órás harangozás van érvényben, a számítógép-vezérelt harangoknál pedig az éjszakai harangozás halkabbra vételére is van lehetőség.

3. Regionális és helyi haranozások

4. Ünnepi események tiszteletére szóló harangozások - az esemény előtt 60 perccel 15 percig szól az összes harang

5. Egyházi ünnepek beharangozása - Az adott ünnepnap reggelén 6-kor minden harang megszólal és 15 percen át zúg. Olvastam olyan településről, ahol nem reggel 6-kor, hanem 4-kor van ez az örvendetes esemény (pl. dec. 25-e reggelén is).

Ha már a harangoknál tartunk: Svájc legnagyobb harangja a berni katedrálisban található (1611-ben Zürichben öntötték és 9.940 kg-ot nyom). Harangozási rendje ezen a linken olvasható. A legnagyobb harangok listája itt érhető el.


A berni katedrális nagy harangja szólóbanA karácsonyi ünnepi harangozás


Magyarország legnagyobb harangja a Szent István Bazilikában található Szent István névre keresztelt harang, melyet 1990-ben öntöttek és 9.250 kg súlyú. Kizárólag ünnepek alkalmával szólal meg. A legnagyobb magyar harangok listája itt található.


Szent István harang felszentelésének 20. évfordulójaSzent István bazilika - Újévi harangszó

5 megjegyzés:

 1. itt Ausztriában pl. kisebb falvakban este is ütik az időt a haranggal. úgyhogy ha közelében vagy, nehezen tudsz jól aludni..

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nálunk is éjjel-nappal, negyedóránként ... Szerencsére csak nagy csöndben, nyitott ablak mellett hallható! Tudatosan választottunk lakást. :)

   Törlés
  2. jaja igen, erre figyelni kell, mi a síeléskor találkozunk ezzel a gonddal. amúgy nem értem hogy éjszaka miért kell az időt ütni.

   Törlés
 2. Köszi Szilvi! Ez nagyon gyors volt! Azt hiszem egyből küldöm Norbinak a linket:)

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm szépen, ez nagyon hasznos volt. Pont e hétvégén lettem figyelmes a falunk harangjára. Szerencsére nincs közel, de azért a kertben hallani lehet.
  Azért kaptam fel a fejem, mert amikor megszólalt, rögtön az ugrott be, hogy "úristen már dél van?" ( a szokás hatalma).
  Aztán az órámra pillantottam és nem emlékszem pontosan, de 10-11 között volt. Akkor gondolkodtam el azon, hogy mi okból történhet a harangozás ilyen fura időpontban.
  :)

  VálaszTörlés