2013. július 9., kedd

Függőhíd - Sattel


Egy ideje függőhíd függők vagyunk, már ősz óta várjuk a függőhíd-látogatásra alkalmas időjárást. Végre se hó, se eső, se viharos szél nem akadályozott meg minket, sőt, még a nap is sütött.

Svájcban összesen 12 függőhíd van, legalábbis a MySwitzerland turisztikai oldal szerint. A hozzánk legközelebbit választottuk ki. Schwyz (ős)kantonban található a Sattel nevű kis település, ahonnan kabinos, saját tengelye körül forgó felvonóval (Rondelbahn) juthatunk fel a Hochstuckli nevű helyre. Itt 2010-ben 1200 méter magasan megépítették Európa leghosszabb függőhídját, ami 374 méter hosszú és 58 méter magasan ível át az alatta fekvő völgy fölött. A végein 180 cm széles, egyébként pedig 90 cm. Akár babakocsival, vagy kerekesszékkel is lehet rajta közlekedni. Ezen a linken a híd készítéséről szóló kisfilmet lehet megnézni, az alábbi kisfilm pedig a megnyitóünnepségről szól.
A környék eleve gyönyörű, már az autópályáról letérve a szerpentínen fölfelé haladva is lélegzetelállítóan szép táj tárult a szemünk elé. A felvonóból tovább gyönyörködhettünk a kilátásban, odafönt pedig - ha lehet - még szebb, még zöldebb minden. A felvonóból kiszállva azonnal egy gyerekparadicsom előtt találtuk magunkat: sok-sok óriási ugrálóvár várja ugyanis a kisebbeket. A kicsit nagyobbak és a felnőttek számára pedig egy nyári bobpálya szolgál plusz attrakcióként, mely a függőhíd lába alatt kanyarog. Mit beszélek, hiszen a függőhídnak nincs is lába ...!

Először a függőhídas küldetést teljesítettük, hiszen erre vágyunk már közel 1 éve. Fura érzés volt, mivel a híd folyamatosan imbolyog egy kicsit. Eleinte csak kapaszkodva tudtunk haladni, a vége felé azonban már belejöttünk és ráéreztünk a szükséges technikára. Így azonban fárasztó volt a járás, szerintem ha 2x-3x megtettük volna az utat, még izomlázunk is lett volna tőle (az én edzettségi szintemen mindenképpen).

A hídon átérve igazán kellemes meglepetés fogadott, egy tájékoztató tábla formájában. Arról tájékoztatott ugyanis, hogy ezen a környéken erővonalak találkoznak, amik különlegesen erős energetikájúvá teszik a területet. Az ilyen helyeket megérzik a növények, állatok és az emberek is. Erre egy 3,6 km-es túraútvonalat építettek ki. Egy kicsit továbbhaladva újabb táblába botlottunk ezt az útvonalat követve: spirál alakban elhelyezett kövekre bukkantak, amiknek se a korát, se a funkcióját nem tudják, azonban az bizonyos, hogy különösen erős energiájú a hely, magunk is tanúsíthatjuk. Valójában már a felvonóval megérkezve van egy átfogó tájékoztató tábla, amit mi csak visszaérkezve vettünk észre, mert annyira a függőhídra koncentráltunk, amikor megérkeztünk.Ezen a túraútvonalon most szombaton lesz pl. egy ingyenes túravezetés, amikor is 3,5 óra alatt végigvezetnek ezeken a különleges helyeken. Valószínűleg máskor is van, az odalátogatni vágyóknak érdemes lehet a honlapon megnézni, hogy mikor.

Többféle hosszúságú és nehézségi fokú túraútvonalat építettek ki, nekünk sikerült (véletlenül) a legrövidebbet is lerövidítenünk. Viszont amit útközben láttunk, azt alaposan megnéztük, átéreztük, megörökítettük. Pl. rengeteg féle növényt, mezei virágot láttunk. Bogi ezek fotózásával múlatta az időt.


Jó szívvel tudom ajánlani a helyet! Ráadásul a hazafelé úton a hegyről lefelé a Sattelhez tartozó Ecce Homo nevű településen haladtunk keresztül ... Tervben van már egy poszt a különös helységnevekről is ...

4 megjegyzés:

 1. Ez egy szuper hely.
  :)
  Nekem egy bajom volt vele, tériszonyom van.
  Más sámlin állva is szédülök, így csak irigykedtem a többiekre.

  VálaszTörlés
 2. Szia Szilvi!

  A függőhídről kerestem adatokat, így bukkantam erre a bejegyzésre. Mi múlt pénteken voltunk ott, és mi is lerövidítettük a legrövidebb, sárga útvonalat. A nyilakat követtük egy T elágazásig, ahol jobbra mutatott a nyíl, és mentünk egyenesen a kiinduló pont felé, utólag megnézve a térkép alapján a zöld útra tértünk át, és balra kellett volna menni, hogy megkerüljük a völgyecskét ahelyett, hogy levágjuk. Mondjuk a gyerekek örültek, mert hamarabb lehetett bobozni és ugrálóvárazni :-)

  Üdv,
  Detti

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Detti,

   mi nem voltunk ennyire tudatosak, csak utólag néztük meg a táblát az útvonalakkal. Ráadásul a férjem visszafelé is a függőhídon akart menni, mi viszont inkább a másik irányt fedeztük fel, de mivel verseny volt, h ki ér vissza hamarabb, a legrövidebb úton mentünk. :)

   Törlés