2013. június 30., vasárnap

ZürifäschtNem is tudom, mit javasoljak inkább ... azt, hogy aki teheti, kerülje el Zürich-et július 5-7 között, vagy inkább azt, hogy aki teheti, látogasson el oda. Ezen - vagyis azon - a hétvégén kerül ugyanis megrendezésre a Zürifäscht, az ország legnagyobb népünnepélye. 1951-ben rendezték az elsőt, és 1976 óta működik mai formájában. 1991 óta pedig háromévenként július elején 3 nap teljes felfordulás. Pénteken du. 17 órakor kezdődik és vasárnap éjfélkor zárul. A rengeteg árus és mindenféle program mellett a fő attrakció a péntek és szombat esti tüzijáték, ami Európa 5 legnagyobbja közé tartozik (gondolom, az 5.). Vendégkanton: Tessin.

Ilyenkor a fesztiválozók (a hivatalos résztvevők és a látogatók) veszik át a terepet az autóktól, buszoktól és villamosoktól. A folyó- és a tópart átváltozik fesztiváli területté. 2 millió látogatót várnak erre a "mindent bele fesztiválra": népünnepély, partyhightlight és éves piac egyszerre. Zene, tánc, evés-ivás, árusok, bemutatók (pl. ejtőernyős ugrás, kétéltű járművek, napi 3 alkalommal 230 méter hosszan, 55 méter magasban drótkötélszám), minden, mi szem-szájnak ingere.

Jó tudni, hogy a meglévő 500 nyilvános wc mellé az éttermek illemhelyei is igénybe vehetőek a nagyközönség számára.

Az ország legnagyobb fesztiválja (az ünnepek ünnepe, ahogy ők hívják) a résztvevők számára ingyenes, ezért szponzoroktól kell begyűjteni a megrendezéséhez szükséges pénzt. Idén összesen 4,6 millió frankot házaltak össze a szervezők. Az eddigi bőkezű szponzorok, a nagy bankok (UBS, Credit Suisse) idén azonban már nem járultak hozzá a költségekhez. A Zürich biztosító is kiszállt a buliból, pedig korábban ők állták a tűzijáték teljes költségét.

A közelmúlt tragédiáira való tekintettel (bieli tornaverseny, ahol a rendkívül nagy erejű vihar minden sátrat elvitt és 39-en sérültek meg, ill. a duisburgi Loveparade) 15 árust vissza kellett utasítaniuk, hogy szellősebb legyen a rendezvény és szükség esetén legyen tér a menekülésre.

Érdekesség, hogy a nagy kereskedelmi láncokkal megállapodtak a szervezők arról, hogy nem csinálnak a Zürifäscht ideje alatt italakciót, hogy ne rontsák a helypénzt fizető árusok forgalmát (interjú a főszervezővel itt).

Svájcban a kantonok (városok) között nagy a versengés. Zürich és Aargau viszonylatában a Zürifäscht alkalmából készítettek egy kis útmutatót aargaui szomszédaik számára. Ez jól példázza, hogy mit gondolnak róluk, meg azt is, hogy a Zürifäscht egyik fő programpontja a mértéktelen alkoholfogyasztás. Íme:

Photo: Da bald wieder Zürifäscht isch, schickt eus en ufmerksame Fan s'neue Reglement. Gits na öpis hinzuzfüege?


Nos, hát én előre szóltam ... Mi még gondolkodunk, hogy odamerészkedjünk-e ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése