2013. május 5., vasárnap

Kullancsveszély

 

Létrehoztak Svájcban egy internetes oldalt, ahol a kullancsveszély mértékét, ill. a kullancsok fertőzöttségének arányát lehet egy interaktív térképen megtekinteni. Egy másik térkép azt mutatja, hogy mely területeken ajánlott erősen a kullancs elleni védőoltás.

A helyzet nem túl rózsát. Csupán tengerszint feletti 1.500 méteres magassában vannak kullancsmentes területek. Az erdőkben, mezőkön járóknak, túrázóknak azt javasolják, hogy oltassák be magukat, mert a kullancsok 5-30, helyenként akár 50%-a is fertőzött. Becslések szerint 6-12 ezren betegszenek meg Lyme-kórban kullancscsípés következtében, ami ellen nincs megelőző oltás, viszont antibiotikummal kezelhető, ebben az esetben azonban fontos a korai felismerés.

A legfontosabb azonban a megelőzés: természetjárás, sőt kerti munka előtt is érdemes befújnunk magunkat kullancsriasztóval - ezeket mind a bőrre közvetlenül, mind a ruhára fújhatjuk. Fontos még a zárt ruházat, elsősorban cipő, ill. a nadrág szárának lezárása pl. egy gumival. A kullancsok ugyanis gyakran az aljnövényzetből, a fűből akaszkodnak a kiszemelt (arrajáró) áldozatra. A kirándulás vagy kerti munka után azonnal nézzük át magunkat, vagy legalább a ruhánkat (világos színű ruhások előnyben), különös tekintettel a térdhajlatokra, a deréktájra, a fül mögötti területre és a hajra. A kullancsok akár 20-30 percig is keresik a megfelelő helyet, tehát lehet, hogy még útközben elcsípjük, még mielőtt megcsíphetett volna minket. A csípést pedig azért nem érezzük, mert a nyáluk érzéstelenítő hatású anyagot tartalmaz (micsoda előrelátás!). Én pl. annak a híve vagyok, hogy otthon ne kinti ruhában legyünk - egyrészt koszos lehet (ok, ez szimpla rend-mánia), másrészt kullancsot is bevihetünk a ruhánkon, amit ha lecserélünk és esetleg kirázunk, megakadályozhatjuk a még keresésben lévő kullancsok ránkakaszkodását.

Természetes kullancs- és rovarriasztókról olvashatunk a Natura Hírek oldalán (pl. citromos vizet permetezve ruhánkra állítólag távol tarthatjuk a nem kívánt rovarokat, kullancsokat).

Egy kis idézet a Wikipediából:

"A kullancsok egy kis csoportja a magasból veti magát áldozatára, a köztudatban ez az ismert támadási módjuk. Kevésbé ismert a kullancsok nagyobb csoportja: ezek a bokrok leveleinek fonákján, vagy a fűszálakon várakoznak, onnan tapadnak bőrünkhöz vagy ruházatunkhoz. Érdemes ezért a nadrágszárat betűrni a zokni alá, az inget vagy trikót pedig a nadrágba. A rovarriasztó szerek csak egy kirándulás időtartalmára, néhány órára nyújtanak védelmet. A bőrbe fúródott, főleg az éretlen (nimfa-állapotban lévő) kullancs apró mérete és fájdalommentes csípése miatt nehezen észrevehető, ezért a kirándulás után minden testrészre kiterjedően vizsgálatot kell tartani. A 72 óra elteltével eltávolított kullancs, ha fertőzött volt, csaknem 100%-os bizonyossággal átadta a fertőzést.


A kullancs eltávolításakor nem szabad megfojtani azt krémmel vagy petróleummal, ez csak késlelteti az eltávolítást, és arra készteti, hogy visszaöklendezze a váladékait az emberi testbe. Ehelyett csipesszel kell megfogni a parazitát a bőrhöz minél közelebb, és folyamatos húzással eltávolítani. Ha enyhén csavarjuk az óramutató járásával ellentétes irányban, könnyebben kijön, de a potrohát nem szabad nyomkodni közben, mivel ezzel az esetleg borrelia-fertőzött váladékot a bőrbe fecskendezzük. Ha a kullancs feje beszakad, nem okoz problémát, mivel a gyomor tartalmazza a kórokozókat – nem érdemes ezért a „szakember” eltávolítására várni. Létezik kullancskiszedő is, de enélkül használhatunk egy egyszerű szemöldökcsipeszt, vagy a körmünket, a potrohát nem összenyomva.


A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen van, de a borreliafertőzés ellen még nincsen védőoltás. Előbbit a csípés után legkésőbb 3-4 nappal be kell adni, ha korábban nem részesült védőoltásban."

Nemrég jelent meg az Origo.hu-n is egy informatív írás a kullancsokról és az általuk terjesztett betegségekről.

1 megjegyzés:

  1. Jó, hogy felhívtad erre a figyelmemet..bár mi rendszeresen nyírjuk a füvet, sosem lehet tudni...jobban figyelek Domira...Köszi!

    VálaszTörlés