2013. május 1., szerda

Kivonul a Saturn

 
Néhány évvel ezelőtt úgy döntött a Metro Csoport, hogy a Media Markt mellett a Saturn is elfér még a svájci piacon. Akkor nagyon tiltakozott a svájci Media Markt vezetője, mondván, hogy a svájci piac túlságosan kicsi ahhoz, hogy két ekkora elektronikai áruházat eltartson. Ennek ellenére 2009-ben 6 áruházat nyitottak.

A Saturn azonban nem hozta meg Svájcban a várt eredményt, ezért kivonul az országból. A 6-ból 4 áruházat átalakítanak Media Markt-tá még nyáron (ilymódon 21 + 4 lesz hamarosan), 2-t pedig bezárnak, ott, ahol a közelben van Media Markt. Az egyik pont itt van a közelünkben, a Shoppi Tivoliban, ahová ma elmentünk bevásárolni. Ma kezdődött a végkiárusítás, az ígéretek szerint mindenre 20-70%-os árengedménnyel, és az eredeti tervek szerint szombatig tartana.

Olyat láttunk, amire itt Svájcban nem számítottunk - amilyet otthon egy-egy elhíresült, nyitási akciókkal vonzóvá tett Media Markt megnyitó alkalmával. Kezelhetetlen tömegek, káosz, biztonsági emberek, hangosbemondón keresztüli információközlés, időszakos bezárás.

Az újság szerint már 6.30-kor elkezdtek gyülekezni az akcióvadászok a 10 órai nyitásra. Akkora már 2000 ember gyűlt össze. Hamar kiderült, hogy a nem elegendő vásárló és forgalom miatt bezáró üzlet fennállása legtöbb vásárlóját fogja elkönyvelni. 20 biztonsági ember (köztük rendőrök) próbálták a helyzetet a normális mederben tartani, a várakozástól, izgalomtól és nyomorgástól felhevült embereket lecsillapítani. Hangos szóváltások sem voltak ritkák. Azok a szerencsések, akik bejutottak, egymás kezéből kapkodták ki a termékeket - voltak olyanok, akiket ki is vezettek az áruházból. A pénztárnál megtömött kocsikkal sorakoztak azok, akik hozzáfértek vágyaik tárgyához, ill.. tárgyaihoz.

Az embereket kisebb csoportokban engedték csak be, az áruházat pedig a nap folyamán kétszer is bezárták, hogy a széthurcolt árukat helyrerakják és rendezzék soraikat. Délután 2-re már a polcok 2/3-a üres volt.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vásárlókat elnézve (akikről ránézésre meg lehetett állapítani) főleg bevándorlók tolongtak az akcióra várva. Cikk fényképekkel itt és itt.5 megjegyzés:

 1. Igaza volt a MM-nak. Ez az ország kicsi ahhoz, hogy ennyi elektronikai boltot eltartson.
  Hisz ott van még a Fust, az Interdiscount, ami országos lefedettséget biztosít.
  Nem beszélve a nagykerekről ( Digitec, Steg).
  Utoljára pedig: néhányszor voltam az áruházban, nekem kissé gagyinak tűnt.
  Persze, ez csak személyes vélemény.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én már azon is meglepődtem, h milyen sok Media Markt van. De igazad van, rengeteg az elektronikai szaküzlet. Igaz, a svájciak (amennyire én látom) elég kütyü-mániasak. Engem nem izgatnak az ilyen dolgok, de ha már, akkor MM. :)

   Törlés
 2. Válaszok
  1. Mármint a tömeg...a Saturnt és sosem szerettem...

   Törlés
  2. És félelmetes is volt, ahogy időnként "összecsaptak", még ha csak verbálisan is...

   Törlés