2013. május 3., péntek

Extrém időjárás


Lassan olyan vagyok, mint egy angol, de muszáj írnom az időjárásról! :)

A hosszú-hosszú, szürke tél után lassan (de tényleg lassan) kezd felmelegedni az idő, de ez most együtt jár a délutáni/esti nagy zivatarokkal. A meteorológus szerint a talajmenti magas páratartalmú levegő a melegedés hatására felemelkedik, ott azonban lehűl, így nagy csapadéktartalmú felhők képződnek. Mivel ez az instabil légtömeg nagyon gyorsan emelkedett, heves zivatarok alakultak ki. A felfelé tartó légáramlatok hosszú ideig a levegőben tudták tartani a kialakult jégdarabokat (jégesőt) is, amik minél tovább vannak fönt, annál nagyobbra tudnak duzzadni.

Tegnap este azonban minden képzeletet felülmúlt az esőzés, ami több helyen, néhol 20 percig is tartó, jégesővel kombinálódott. A legrosszabb helyzet Schaffhausen kantonban alakult ki, ahol az ártatlan kis patakok folyóvá duzzadtak a zivatar hatására. Az egyik ilyen patak magával is ragadott egy autót, amiből a férfinek sikerült a tetőre másznia, ahonnan a helyiek kiszabadították, a nőt azonban elragadta a sebes sodrásúvá folyóvá vált patak. Volt az országnak olyan része, ahol autópályaszakaszt is lezártak. Utakat, aluljárókat, mélygarázsokat, pincéket öntött el a víz. Egyedül Zürich kantonban reggel 6-ig 1390 segélyhívást kaptak a tűzoltók - ez esetben nem tűzzel kapcsolatosan.


Cikk itt (a fotók is onnan származnak).

3 megjegyzés:

 1. Válaszok
  1. Gyanítom, hamarosan Mo-on is ez lesz. Tudománytalan megfigyelésünk szerint 1-2 napos késéssel megérkeznek az ilyen jellegű időjárásváltozások innen oda. :(

   Törlés
 2. Brugg és Schinznach Bad között is le volt zárva az út, mert "leszakadt" a domboldal.
  Érdekes, mi csak 3-4 km távolságra lakunk, de itt csak csendesen esett.

  VálaszTörlés