2013. május 22., szerda

"Enyhe telünk van"

Fotó innen
Ezzel a felkiáltással kezdte Józsi a mai napot, az ablakon kinézve. És milyen igaza van ... 10 fok van ...

Lassan két hónapja várjuk, hogy megérkezzen a tavasz. Időről időre meg is mutatja magát, a legszebb oldaláról, de csak azért, hogy újra visszatérjen a hangulatgyilkos, szürke, esős idő. Azt hittük, ennél már csak jobb jöhet - hát tévedtünk! Péntekre havazást ígérnek és nem csupán a hegyekbe! Az 500-1000 méter közötti sávban is havazhat (cikk).

A magasabb vidékeken pedig már most télies az időjárás. Tegnap Graubünden kantonban az A13-as autópálya egy szakaszát 3,5 órára lezárták, mert a havazás miatt több autó is megcsúszott, kicsúszott.


A mezőgazdaság is 2-3 hetes csúszásban van, ráadásul a takarmány minősége sem az igazi, így a tehenek kevesebb tejet adnak. Ilyen se fordult még elő, eddig Svájc úszott a tejfölöslegben. A Coop már most bejelentette, hogy emelni fogja a tejtermékek árát, ugyanis a tej felvásárlási ára is emelkedett (55,5-ről 69 rappenre, kg-onként). Az ország vajtartalékai (ki gondolta volna, hogy ilyen is létezik?) is az alsó határon vannak, pedig eddig arról cikkeztek, hogy Svájc gyakorlatilag egy vajhegy tetején csücsül. Ebben az évben, időszakban 75%-kal kevesebbet kell exportálniuk, mint az előző év azonos időszakában, annyira lecsökkent a tej- és így a vajmennyiség. Cikk itt.

5 megjegyzés:

 1. Minap olvastam valahol, hogy már a gazdák is panaszkodnak, hogy 2-3 hetes csúszásban van a mezőgazdaság. Ha így haladunk, lesz az több is.
  :(
  Esélytelen lekapcsolni a fűtést, pedig a jövő héten már június.
  :(

  VálaszTörlés
 2. Hihetetlen! Itt is megy a fűtés ezerrel, este 1 fok van vagy még hidegebb...idén nem kell fürdőruha a kertbe...:(

  VálaszTörlés
 3. Lássuk meg az előnyét: legalább nem kell szégyenkeznem a strandon a fölös dudorok miatt ... :)

  VálaszTörlés
 4. Hat tenyleg teljesen depresszios lesz az ember ettöl az idöjarastol :(( egyebkent a svajciak szerint is ez mar sok(KK), 30 eve nem volt ilyen hideg esös tavasz :(
  Utalom mar a teli cuccokat, es ha belegondolok, hogy 1-2 honap, aztan kezdödik a tenylegesen hideg evszak elöröl, rosszul Leszek.... (föleg ugy, hogy közben nezem az otthoni fotokat, kek eg, napsütes, Balatonban fürdes, aaaaaaa cseppet Sem irigykedek :))
  Szilvi, en most mar inkabb szegenykeznek bikiniben, csak sütne vegre a NAP :)))))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ne is mondd, Orsi, anyu tegnap mondta, h náluk már érik a cseresznye, nő a paradicsom ... Így még nehezebb :(

   Törlés