2013. április 30., kedd

Svájc ünnepnapjai, nyitvatartás

 Plakate kündigen den Sonntagsverkauf an. martin rupf

Már Svájc sem a régi... Eddig oly szigorúan vették azt, hogy az üzletek vasárnap és ünnepnapokon zárva tartanak, és hogy a normál munkaidőn túl sincsenek nyitva. Csak a benzinkutakon és a nagy vasútállomáson lévők nyitvatartása tért el ettől (van is forgalom ilyenkor ezekben a boltokban, nem is kevés).

Március közepe óta azonban a badeni vasútállomás (svájci viszonylatban nem minősül nagynak a maga 6 vágányával) Coop supermarketje is nyitva van vasárnap 11-17 óra között (cikk itt). Ez már felér egy forradalommal! Igaz, volt a vasútállomáson korábban egy kicsi Migros élelmiszerüzlet, a Migros Take-Away-jel egy légtérben (a gasztronómiai egységek természetesen hétvégén is nyitva vannak), azonban az átalakítás után ez megszűnt, és az egész légtérben önkiszolgáló étterem lett. Így Baden belvárosában hétvégén egyáltalán nem lehetett élelmiszerhez jutni, csak kijjebb, a benzinkúton.

No de még nagyobb meglepetés számomra az, hogy holnap, május elsején, a munka ünnepén, a Shoppi Tivoli bevásárlóközpont (kb. mint az Aréna Plaza) nyitva lesz. Olyankor még Magyarországon is zárva van minden! Talán az lehet mögötte, hogy - tudomásom szerint - minden áruház számára rendelkezésre áll egy 3-4 alkalmas kvóta a vasár- és ünnepnapi nyitvatartásra, és maguk döntik el, hogy mikor kívánják felhasználni. Eddig - amióta itt vagyunk - ezt egyszer nyáron, ill. a karácsony előtti hétvégéken használták fel. Ezen a honlapon ki lehet választani, hogy mely város vasárnapi nyitvatartásaira vagyunk kíváncsiak.

Ezen felbuzdulva gondoltam, megnézem, hogy nyitva lesz-e még más is holnap.

Így futottam bele egy klassz táblázatba (link itt és itt), ami az egyes kantonok ünnepnapjait mutatja. Ebből tudtam meg, hogy Aargau kanton (ahol mi élünk) az egyetlen kanton, ahol hivatalosan nem ünnepnap a május elseje, de azért többnyire mégiscsak déli 12 óráig tartó rövid munkanapot tartanak (kivétel ez alól Baden, ahol élünk, ill. a nagy áruházak, bevásárlóközpontok - logikus, hiszen ilyenkor tudnak forgalmat generálni, bizonyára hatalmas tömeg lesz). Amennyiben május 1. hétfőre esik, akkor teljes a munkaszüneti nap - igaz, törvényi előírás erre nincs.2 megjegyzés:

  1. Julien is dolgozott ma Genfben és rengeteg bolt nyitva volt..szinte minden azt mondja...

    VálaszTörlés
  2. Bern kantonban sem volt ünnepnap, ha jol tudom, kb. a kantonok feleben nem az.. sajnos... azert ezeket legalabb egysegesithetnenk...

    VálaszTörlés