2013. április 20., szombat

Most ez komoly? Újra havazik...

Holnap utazunk vissza Magyarországról, mire az a hír fogad, hogy Badenben szakad a hó. Nem hiszem el. A hosszú, szürke tél után már annyira vágytam a melegre, de elsősorban a napsütésre, ami végre meg is érkezett. Amilyen sokáig kellett rá várni, olyan intenzíven jött, hihetetlen hatást keltve bennem. Nem győzök betelni a rügyekkel, a zsenge zöld levelekkel, a virágzó fákkal és az illatokkal. Újra feltöltődtem.

Svájcban ma reggel havazásra ébredtek az emberek. A hegyekben nagy mennyiségű (30-90 cm) hó hullott, de az alacsonyabban fekvő vidékek is részben újra fehér köntösben vannak. Mivel mínusz fokok azért nincsenek, a hó elég nedves, nagy súlyú, így sok fa kidőlt, utakat, vasútvonalakat kellett lezárni. A kidőlt fák áramkimaradásokhoz is vezettek. Hát normális ez április végén? Remélem, az ébredező természet, az előmerészkedett növények nem sínylik meg végérvényesen a tél váratlan, időn túli támadását.

A Matterhorn Gotthard Bahn lavinaveszély miatt több vasútvonalat kénytelen volt lezárni. Ez ráadásul személyesen is érint minket, mert hétfőn utazunk a Matterhornhoz, ill. utaznánk, szállást is foglaltunk. Szóval nagyon drukkolok, hogy ez a helyzet 2 napon belül rendeződjön, mert különben oda az első svájci - egyéjszakás - "nyaralásunk".

A zürichi repteret sem hagyta hidegen a hideg, vagyis épphogy hidegre tette. Délig 78 gépet kellett jégteleníteni indulás előtt, ami késésekhez vezetett. Mivel Zürich kantonban ma kezdődött a téli (mit nem írok, freudi elszólás...), szóval a tavaszi szünet, így különösen sokan kívántak útra kelni. Az átlagos pénteki utaslétszámnál 10.000-rel többen szeretnének ma repülőre szállni, kereken 73.000-en.

Fotókat majd otthon, vagyis Svájcban tudok feltölteni (mind a friss hóról, mind a magyar tavaszról).

Cikk itt.

5 megjegyzés:

 1. azért ez tényleg durva hogy április közepén még jégteleníteni kell a gépeket:))

  VálaszTörlés
 2. Én tegnap jöttem haza. Érdekes volt, mer kabátban és csizmában indultam, Salzburgnál át kellett öltözni lengébb ruhába.
  Remélem, mire visszamegyek helyére kerülnek a dolgok.
  Egyébként tényleg durva élmény volt.
  :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mi is jól beöltözve akartunk Bp-ről visszaindulni, de egyszerűen olyan meleg volt, hogy nem bírtunk annyi ruhát magunkra venni. Sebaj, gondoltuk, majd a reptéren felöltözünk! Csak épp a bőröndömet nem találták, estére kaptam meg ... de legalább előkerült :) Most már itt is gyönyörű tavasz van, virágzik és kizöldült szinte minden.

   Törlés
 3. Nagyon durva ez az időjárás...én ráadásul jól megfáztam. :(

  Megérkeztetek rendesen?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Minden rendben volt, sőt, Zermattot is megjártuk, fantasztikus élmény volt. Amint regenerálódom, beszámolok róla. :) Jobbulást!

   Törlés