2013. április 3., szerda

Morges-i tulipánfesztivál

Morge (15 ezer lakosú) városka a Genfi tó északi partján található, Waadt kantonban, Lausanne-tól 10 km-nyire nyugatra. Ez a vidék különösen szép számomra, ahogy a szőlőkkel sűrűn teleültetett hegy "belecsúszik" a tóba (Ny-Európa legnagyobb tavába), melynek túloldalán az Alpok vonulata látható, egyszerűen fenséges látvány.

1971-ben a waadt-i kertészszövetség rendezte meg először a tulipánfesztivált, fennállásának 50. évfordulója alkalmából a Parc de l’Indépendance-ben. Ma 120 ezer tulipánhagyma virágzását várhatjuk lélegzetvisszafojtva, melyek 300 különböző faj pompáját hirdetik a látogatóknak áprilistól 6 héten keresztül. A parkba ingyenes a belépés és már maga is megér egy látogatást: 1898-ban létesítették, s ennek köszönhetően jónéhány ősfa posztol ott, immáron több mint 110 éve.

A virágzás kezdete természetesen időjárás-függő, a programok azonban április elejétől május közepéig tartanak. Minden hét végén más és más programmal csábítják a látogatókat: lesz itt világkonyha, családi hétvége, könyvek és mesék, svájci napok.

Májustól szeptemberig a vullierens-i kastély parkjában az íriszek szerelmeseinek érdemes a városba látogatni, júliustól októberig pedig dáliák virágoznak a kikötő partján. Az összes virágos program leírása itt található. Az alábbi fotók is onnan származnak.


 

Virágok szerelmesei, irány Morges (de csak Mainau szigete után)! :)

2 megjegyzés:

 1. Milyen jó, hogy ezt így leírtad, én nem is tudtam!
  Hétvégén, ha lesz időnk rá, átugrunk megnézni és majd küldök fotókat!;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mi még várunk egy kicsit, amíg szebb idő lesz és talán addigra már kinyílnak a tulipánok is. A természet sajnos egy kis lemaradásban van az időjárás miatt... Várom a fotókat! :)

   Törlés