2013. április 28., vasárnap

Hergiswil üveggyára
A tavaszi szünet következő kirándulása Luzernen keresztül Hergiswilbe vezetett. Mivel Luzernben már többször is jártunk, nem időztünk sokat. De mivel Rita még nem járt ott, 1,5 órát azért rászántunk, igaz, így elég rohanósra sikeredett a városnézés. 

Tekintettel az enyhe, sőt, meleg időjárásra, hajóra merészkedtünk és Luzernből egy 1 órás hajókázás után elértünk Hergiswil városkába. A hajóállomás közvetlenül a luzerni pályaudvarral szemben található, Luzern pedig a Vierwaldstättersee bal fölső (ÉNy-i) nyúlványának csúcsánál. A Vierwaldstättersee, mely körül több kanton is található, magas hegyek által ölelt, így a hihetetlen zöldeskék színű vizet mesebeli zöld, a magasabb vidékeken pedig hóföldte táj övezte.Ismét katonákkal utaztunk együtt, ezalkalommal azonban mindenféle csomag nélkül utaztak.A tó körül található két nevezetes hegy, a Rigi (1.797 m) és a Pilatus (2.128 m) is. A tó területe 114 km2 (összehasonlításképpen a Balaton 594 km2) , alakja különös, több ágú. Az egyes ágakat többnyire attól függően nevezték el, amelyik kantonhoz tartozik.

 Hergiswilben található Svájc egyetlen ma is működő, 1817-ben alapított üveg-manufaktúrája, a Glasi Hergiswil, ahol még ma is egyedileg készülnek a szájjal fúvott üvegek. Ill. volt az üveggyárnak automatizált időszaka is, akkoriban rengeteg befőttesüveget gyártottak, de a világháború után több gyár is ráállt erre (élelmiszertartalékok felhalmozásához volt erre szükség) és a mind a küsnachti, mind a hergiswili gyár csődbe ment. A küsnachtit le is bontották, a hergiswili azonban megmenekült, az új stratégiának köszönhetően.1975-ben ugyanis Roberto Niederer, Nápolyban született svájci designer új életet lehelt a gyárba. A jellegzetes üvegtárgyakon kívül, amiket neves boltok árulnak, a látogatók is plusz bevételi forrást jelentenek a gyárnak. Van a múzeum, az archívum, az üveglabirintus, egy interaktív kiállítás, 2 üzlet (az egyik amolyan outlet jellegű), játszótér, tóparti étterem.

A gyár jelenlegi kemencéjét 3 milli CHF-ért 2012-ben építették. A magas költség ellenére az élettartama csupán 5-7 év. A nap 24 órájában működik, 1500 fok van benne. Az élettartam végén újra kell építeni.

ofen glasi schema
Kép innen

Az üveggyártást a Fekete-erdőből hozták Svájcba a Siegwart fivérek. Erdős területen telepedtek le, mert az üveggyártáshoz magas hőmérséklet szükséges, ami sok fa elégetésével érhető el. Így azonban rengeteg fát használtak el. Amikor a környék fáit már mind kivágták, továbbköltöztek. Az üveggyártó telepesek mellé egész falvak települtek, az ő kiszolgálásukra. Sok évtized vándorlás után a Vierwaldstättersee partján fekvő Hergiswilben telepedtek le, ahol adott volt a kvarchomok, a víz és a fa (ráadásul a tavon keresztül egyszerűen és olcsón tudtak fát szállítani távolabbi területekről is).
A gyárba és a kiállításra való belépés ingyenes, a nagyon igényes múzeum és az üveglabirintus fizetős (7, ill. 5 CHF, melyek 70, ill. 50 CHF fölötti vásárlás esetén levásárolhatók). A múzeumba való belépéskor megkérdezik, hogy milyen nyelvű audiokommentárt választ az ember. Innentől kezdve egy sötét helyiségbe lépünk be. Mindig azt a témát, kiállítási tárgyat, installációt világítják meg, amelyikről az audiokommentár beszél. Az üveggyártás történetétől kezdve a helyi üveggyártást mutatják be a kezdetektől fogva. Az ember kénytelen végignézni és végighallgatni, mert a sötétben azt sem tudja, merre menjen tovább. De nem is akartunk továbbmenni, mert annyira érdekes volt a tárlatvezetés.


2010 nyarán nyílt meg az üveglabirintus, ami igazán különleges élmény. Belépés (5 CHF) filc papucsban és fehér kesztyűvel, egy fekete forgókabinon keresztül. Belépéskor sötétbe érkezik a látogató, majd sejtelmes, halvány, ámde színes fények kezdenek el villódzni. A zene is rájátszik a sejtelmes hangulatra. Ilyen körülmények között nem is olyan könnyű megtalálni a labirintusból kivezető utat. Bizonyos falak sima, átlátszó üvegek, mások visszatükröződnek. Kesztyűs kézzel kell kitapogatni az utat. Amikor az ember kezdi elbízni magát, hogy már jól kiigazodik és jól halad, akkor biztos beleütközik egy üvegfalba. Mire végigértünk, nagyon belejöttünk, Bogi is élvezte és visszafordultunk, hogy még egy kicsit több időt tölthessünk benne.

A kiállítás részen vannak pl. üveg-hangszerek, poharak, melyeken zenélni lehet, különböző üveg-kísérletek, kemence-szimulátor és még számos érdekes dolog. Gyerekeknek is kifejezetten ajánlható program! 

Az üveggyár bemutatkozó filmje itt látható.

3 megjegyzés:

 1. Milyen jó lehetett! Mi még a Morges-be tartó programunkat tervezzük, de itt annyira rossz az idő, folyton esik és kb 6 fok van. Szombat este még havazott is...Nehéz visszaállni 27 fokról...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mi ma Genfbe látogattunk, hát, nem volt meleg, de legalább csak akkor kezdett el esni - az eső, amikor már a vonathoz mentünk. A tulipánokról majd számolj be! :)

   Törlés
  2. Feltétlenül, ha hétvégén eljutok...az időjárás függvénye...:)

   Törlés