2013. április 2., kedd

A németek is hazavágynak

Arról már írtam korábban, hogy akárhogy is nézzük, akármi is volt a kivándorlás oka, - minden ellenkező híresztelés ellenére - nem könnyű egy új országban új életet kezdeni. Ennek az okairól is volt már szó, melyek közül csak egy a nem megfelelő nyelvtudás.

Épp ezért elgondolkodtató az a hír, mely szerint az elmúlt 5 évben megfordult a trend és egyre több német költözik vissza Svájcból Németországba (5 éve még 46 ezren, 2012-ben pedig már csak 27 ezren jöttek Svájcba, miközben a visszatérők száma 12 ezerről 16,5 ezerre növekedett). Az első másfél év után minden 3. német visszaköltözik hazájába.

A hazatelepülés oka az, hogy nagyon magányosnak érzik magukat itt. A nyelvtudás elvileg adott lenne, bár a Switzerdütsch számukra is kihívás, és mint tudjuk, nem minden svájci tud vagy hajlandó Hochdeutsch-ot beszélni.

Ezen kívül az is hozzájárul a visszavándorlási trendhez, hogy a németeket nem igazán szeretik a svájciak (hogy kiket szeretnek, az persze jó kérdés ... de ez is érthető ilyen magas bevándorlási arány mellett, amikor féltik az állásukat és a gazdagságukat). Ma már több kantonban vannak német önsegítő csoportok. Egy 2008-as cikkre hivatkozva ismét megemlítik, hogy a németellenesség kézzelfogható az országban, olyannyira, hogy előfordult, hogy egy településen több - és kizárólag - német rendszámú autót rongáltak meg.

Állítólag ez már Németországban is téma. A cikk olyan német klinikát is említ, amely célzottan Svájcban dolgozó, honvágytól szenvedő orvosokat keres (vagyis nekik célozza hirdetését).

1 megjegyzés:

  1. Szerintem sok német (főleg nyugatiak) csak a válság miatt jött át, és az ottani helyzet javulása után megy is vissza.

    VálaszTörlés