2013. március 7., csütörtök

Útfelújítás

Bő két és fél év után már úgy gondoltam, hogy nem tudok meglepődni Svájcban semmin. Vagy legalábbis meglepődtem magamon, hogy most meglepődtem valamin. 

Az óváros főutcáját, amint jó néhány éve már csak autóbuszok járnak, most felújítják. Ez ilyenkor komplett felújítást jelent, vagyis minden munkát összehangolnak: csatornázást, gázvezetékcserét, miegymást, hogy a burkolatot ne kelljen 1-2 hónap múlva újra megbontani. Ha az összes föld alatti munkával végeznek, jöhet a szép új díszburkolat, a járda is eltűnik, a teljes felület egy szintben lesz.

Csodálkozás No.1: A munkák hihetetlen profi beharangozása. Néhány héttel korábban minden helyi postaládában landolt egy igényes, látványtervet is tartalmazó tájékoztató a felújításról, ill. annak szükségességéről. A munkálatok megkezdése előtt kb. 2 héttel az összes badeni (helyi) buszjárat híradójában (híreket sugárzó tv a buszon) megjelent a hír, hogy néhány busz módosított útvonalon fog járni a felújítás 7-8 hónapja alatt. Az összes érintett busz végállomásán hirdetőtábla jelzi ugyanezt. A lezárás és az útvonal módosításának napja óta narancssárga láthatósági mellényes forgalomirányító emberek állnak a lezárt végállomásokon és adnak felvilágosítást az esetleg olvasni nem tudó utazni vágyóknak. Aki megközelíti a lezárt végállomásokat, azonnal megszólítják, hogy eligazodik-e és máris megmutatják, hová helyezték át átmenetileg a végállomást. Alighogy elkezdtem fényképezni a táblákat, engem is megszólítottak.


Csodálkozás No.2: Nem sokkal az után, hogy végeznek a felújítással, mely során az utca sétálóutcává válik és ezért díszburkolatot kap, megkezdődik egy másik nagyszabású felújítás, átépítés (körforgalom építése, plusz a buszok aluljáróban való elvezetése, hogy akadálymentesen és késedelem nélkül haladhassanak), ami újabb terelésekkel jár. Mit ad Isten, pont a szépen felújított sétálóutcára fogják terelni a komplett buszforgalmat (kb. 15 járat, melyek közül szinte mind 15 percenként jár, tehát percenként, gyakorlatilag egymást érve haladnak majd a zömmel csuklós buszok a friss díszburkolaton). Tisztában vannak vele a tervezők, kivitelezők, hogy ez károsítani fogja a díszburkolatot, melynek felújítására félre is tettek egy jókora, sokmillió frankos összeget. Állítólag nem tudják másképp megoldani ezeket a nagy munkákat másképp.

Csodálkozás No.3: A teljes úttest le van zárva, mivel felbontják, a járdák azonban továbbra is járhatóak. Ezeket teljes terjedelmükben zöld filccel (vagy valamilyen hasonló anyaggal) borították, sőt az úttestet is ott, ahol át lehet szelni... Na ez azért már nekem is sok... :)2 megjegyzés:

  1. és akkor mi lesz a szombati piaccal? az vajon hova költözik?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az nem a Bahnhof és a Stadtturm közötti szakaszon szokott lenni? Az nincs és nem is lesz lezárva.

      Törlés