2013. március 26., kedd

Dialekt-App

 
Újra a svájci dialektus a téma, most azonban egy ingyenes telefonos App kapcsán. Ez ugyanis 16 szó alapján meg tudja állapítani, hogy a tesztelő honnan származik (konkrét településeket nevez meg a végén, nemcsak kantont!).

Többféle módon tesztel: egyrészt az adott szókincsből ki kell választani, hogy egy bizonyos szót (ezt irodalmi németben adják meg) hogyan használ, vagyis milyen szót használ helyette az ember. Mint ahogy magyarban is számos tájjellegű változata van pl. gyümölcsöknek, zöldségeknek (krumpli - kolompér, pityóka vagy egres - piszke, büszke, köszméte, csipkeszőlő, tüskeszőlő).

A másik módszer az adott szó kiejtési módja. Ehhez előre rögzített kiejtési módok közül lehet kiválasztani a miénkhez legközelebb állót. A legjellemzőbb az "e" hang zárt vagy nyitott kiejtése (gondoljunk csak a Vas megyei "e"-re). A nyelvészek megfigyelése szerint ha valaki elköltözik szülőhelyéről, sokkal valószínűbb, hogy megtanulja az új lakóhelyének szavait, minthogy kiejtésén változtasson.

Az App visszafelé is működik: ha beüt az ember egy helységnevet, meghallgathatja, hogy azt a 16 szót ott milyen formában és kiejtéssel használják.

Ez azonban még nem minden. Ha valaki úgy érzi, hogy az ő dialektusa nem található meg a rendszerben, azt megoszthatja az alkotókkal, természetesen a hely megadásával együtt, vagy ha eredményképpen nem jó helymeghatározást kapott, azt is jelezheti. Ilymódon folyamatosan bővül és javul az adatbázis, melynek létrehozója 2 nyelvész, a zürichi egyetemről. Érdekesség, hogy nem az egyetem szponzorálta a projektet, hanem magánszemélyek (10 ezer frank erejéig), ill. egy cég, a wemakit által. Itt megtekinthető, hogy hogy működik.

A száraz tudomány így válik szórakoztató játékká potenciálisan 3 millió mobil telefon birtokosa számára. Cikk itt.


1 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, ez a dialekt-téma kimeríthetetlen.
    :)
    Sokszor magam is meglepődök, amikor helyiek mesélnek róla, hogy mennyire változatos.
    A kísérlet ellenben nagyon érdekes. Remélhetőleg arról is születik cikk, hogy hányat sikerül megkülönböztetniük.

    VálaszTörlés