2013. február 19., kedd

Thun


Előre tervezésben még mindig nem fejlődtünk. Hétvégenként felkelünk, ahogy sikerül, meglátjuk, milyen kedvünk van és milyen időjárás, aztán gyorsan ötletelünk, hogy hol nem jártunk még és mit csinálnánk szívesen. Aztán elő a menetrendet és rohanás...

Így jutottunk el Thunba, korai déli indulással. Mivel Bernben át kellett szállni, nagy volt a csábítás, hogy ne is menjünk tovább, hanem belevessük magunkat a berni farsangi forgatagba, de győzött a józan ész.

Thunban ragyogó napsütés, de azért csípős hideg fogadott. Közvetlen közelben magasodtak az Alpok, csillogó fehér ruhában minden egyes csúcs. Már a zsúfolásig telt vonat utazóközönsége is sejtette, hogy síterepek felé tartunk - a vonatnak legalább 2/a-a síelőkkel, sílécekkel és snowboardokkal volt tele. Külön bája van annak, ha az ember csak elugrik a szomszédba síelni és nem határokon kell átkelnie ehhez a sporthoz. Pl. az, hogy síbakancsban közlekednek a vonaton is.

Thun Berntől 30 km-nyire délre található (Bern kantonban) ott, ahol az Aare folyó kilép a Thunersee-ből. Bő 40 ezer lakosú kisváros. Neve a kelta Dunum (erődített város) szóból származik.  Az első lakott település nyomai i.e. 2.500-ból származnak ezen a területen. 1264-ben kapott városi jogokat, de 1384-ben Bern kanton megvásárolta a várost. 1819-ben katonai iskola nyílt Thunban, ami végül az ország legnagyobb kiképzőközpontjává nőtte ki magát.

Legfőbb látványosságai közül - felkészületlenül is - sikerült néhányat megnéznünk. Az első, ami azonnal szemet szúr a látogatónak, a kastély (Schloss Thun), mely 1180 és 90 között épült. Máig tökéletes állapotban áll az épület, melynek lovagterme az ország legjobb állapotban megőrzött ilyen típusú reprezentációs célú terme. A kastély 4 tornyából - melyekben 1920-ig börtön üzemelt - gyönyörű kilátás nyílik a környékre, így az Alpokra is. Jelenleg külső felújítás alatt áll. A belépőjegy vásárlásakor ezért minden jegy mellé egy mini-csokit is adnak, kárpótlásképpen az esetleg okozott kellemetlenségekért. Termeiben történeti múzeum kincsei csodálhatók meg. Érdemes kicsit melegebb időben meglátogatni, különben úgy érezhetjük magunkat, mint a korabeli lakók, akiknek épp elfogyott a tüzifájuk... 

Az útikönyv a látványosságok közé sorolja a XVI. században épült városházát is, mely közvetlenül az Aare partján áll.


A 3. látványosság a Thunersee (Thuni tó), a Berni Alpokkal (a Niederhorn, Niesen, Stockhorn és Jungfrau hegycsúcsaival). Ezen közül a Niesen volt számunkra a legjellegzetesebb, szinte tökéletes piramis alakjával.

A Wocher-panoráma festményhez nem volt szerencsénk, pedig a világ legelső máig meglévő körképéről van szó. 1814-ben festette Marquard Wocher (innen a neve), aki sajnos nem jól mérte fel az igényeket, ugyanis senki nem vette meg, nem volt kíváncsi - akkor kicsinek számító - festményére, mely egy unalmas kisváros eseménytelen életét mutatja be (7,5 m magas, 38,3 m széles - összehasonlításképp a Feszty körkép 15x120 méteres). 70 évesen teljesen elszegényedve halt meg.


Az Aare folyó most is, mint mindig lenyűgöző volt, kékeszöld, áttetsző színével. Vadkacsák és sirályok hadakoztak a bedobott falatokért. A folyón átívelő fedett fahíd pedig már szinte kötelező eleme a folyóval rendelkező svájci városoknak (ettől még persze nagyon szép és különleges mindegyik).


Érdekesek a belváros házai, melyek a hegyoldalba való építkezésnek köszönhetően helyenként két sor (két emelet) utcafronttal rendelkeznek (ez a képeken pont nem látszik).
Ebbe a rövidke napba ennyi fért bele, legközelebb majd jobban felkészülünk és a hajókázást is kipróbáljuk, esetleg az egyik közeli hegycsúcsot vesszük be.

3 megjegyzés:

 1. Na azert legközelebb mindenkepp szoljal, ha erre jartok :)))
  Erdekes, amit Thunrol irtal, en az eredeteröl nem tudtam semmit, söööööt a kastelyban sem voltunk meg soha es habar a Schadau parkba rendszeresen jarunk, a körpanoramat sem lattuk meg :))) csak a jatszoteret es a kisvonatokat :))))
  Na majd ha lesz valami jo program, akkor szolok :))))
  Szep hetveget!
  Orsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Rendben Orsi, ha előre tudom, mindenképpen szólok! Viszont ha elárulnád, h te merrefelé szoktál programok után nézelődni, azt megköszönném! Pl. most hétvégére is keresünk vmit... :)Örülök, h tudtam neked újat mondani Thunról! :)

   Puszi, nektek is szép hétvégét!

   Szilvi

   Törlés
 2. Kedves Szilvia!
  Szeretném veled felvenni a kapcsolatot, de nem találok e-mail címet vagy egyéb kontakt adatot.
  Kérlek írj nekem üzenetet: FB profilom:
  https://www.facebook.com/eleonora.hintersehr

  VálaszTörlés