2013. február 25., hétfő

Rekord komor tél, sok hóval

 storybild

Az egyik vezető hír a mai bulvárlapokban az, hogy 17 éve nem volt ilyen szürke, nyomasztó tél, mint ez az idei. Sőt, 30 éves viszonylatban sem sok ilyen volt. Jó tudni, hogy esetleges búskomorságunk, levertségünk, netalán izom- és immungyengeségünk, csonttörésünk és betegségeink egy része (ez utóbbi a D-vitamin hiánya miatt) a kevés napsütésnek köszönhető. 

Még nincs is vége a télnek, de már nem bírták tovább, statisztikát készítettek: december eleje óta átlagosan napi 1,5 órát sütött mostanáig a nap. Ez nem elég ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamin termelődjön a szervezetünkben, sőt, táplálkozással sem igazán tudjuk a hiányzó mennyiséget pótolni - a cikk szerint napi 2 db zsíros hal, esetleg 20 db tojás szükségeltetne hozzá...

Ami a hideget illeti, hideg volt/van, de nem különösebben. Sőt, január első hétvégéjén Svájc melegházának tekintett Tessin kantonban, Ascona városában 23 fokot mértek (ma viszont rengeteg hó esett, ami szintén különleges eseménynek számít arrafelé)! Akinek azonban a tél egyenlő a hóval, az idén nem panaszkodhat: alig voltak felénk hómentes napok. A sokévi átlagnál 130-150 cm-rel több hó esett, nem csupán az Alpokban. Zürichben pl. 160 cm-nyi, St. Gallenben pedig 320 cm. Vonatkozó cikk itt.


Március elsejével - a meteorológiai tavasz ugyan csak a hónap végén kezdődik - a hőmérséklet enyhül. Igaz, ez leginkább az Alpokban, 2000 m fölött lesz érezhető, ahol a -15 fok után 0 fokig melegszik fel a levegő.

Jó hír - és ezt nem az újságból tudtam meg, hogy hamarosan itt a tavasz! :)


1 megjegyzés:

  1. Tegnap reggel még szemerkélt a hó.
    :(
    Idén meglehetősen nehezen érkezik a tavasz.

    VálaszTörlés