2013. február 14., csütörtök

Focus Terra kiállítás


A 2 hetes iskolai síszünetet - a mértéktelen pihenésen kívül - valamivel ki kell tölteni, így végre újra eljutottunk egy kiállításra. Olyat kerestünk, ami gyerekeknek is érdekes, így esett a választás a Zürichi Műszaki Főiskola (Eidgenössische Technische Hochschule - ETH Zürich) Földtudományi Kutató- és Információs Centrumának (Das erdwissenschaftliche Forschungs- und Informationscentrum der ETH Zürich) Focus Terra nevű kiállítására. A főpályaudvarról gyalog is megközelíthető, a belépés pedig díjtalan.

Az átriumos épület óriási átriumában található maga a kiállítás, egyrészt a földszinten, másrészt az átrium belsejébe épített 2 szintes felépítményben.

3 fő téma köré épült a kiállítás:
  1. Letűnt korok lenyomatai (Archive der Erde)
  2. A Föld kincsei (Schätze der Erde)
  3. A Föld dinamikája (Dynamik der Erde)
Természetesen ez is interaktív kiállítás. Az őstengerekből származó lenyomatokról, fossziliákról az eredetihez hű, nagyméretű lenyomatok készültek, melyek így már szabadon tapogathatók.

Egy lenyomat-részletet, melyen többféle élőlény lenyomata látható, rekonstruáltak, így a régmúlt egy pici szelete megelevenedett előttünk. Középen egy sirály-szerű madár, körülötte egyéb növények és állatok által hagyott lenyomatok. Ezek alatt felnyitható az installáció, alattuk maga a feltételezett élőlény, rajza, 3D-s figurája és szöveges leírása. 

Azt is megtudtuk, hogy a régmúltban élt élőlények maradványai csak kivételes esetben maradtak, maradhattak meg.

"Csak bizonyos, meghatározott körülmények és feltételek mellett játszódik le a fosszilizálódás folyamata, melynek révén módunkban van az évmilliók előtti tengerek és szárazföldek élőlényeinek megvizsgálása. Amint a geológiai mult jelenségeinek magyarázásánál a föld színén a jelenkorban lejátszódó fizikai és chemiai folyamatok megfigyelése nyújt biztos támpontot, ugyanúgy a jelenkori körülményeket kell megfigyelnünk, ha azt akarjuk megtudni, hogy milyen körülmények segítik elő egy növényi, vagy állati szervezet maradványának fosszilizálódását. A fosszilizálódás első és legfontosabb feltétele az, hogy az állatok teteme az elpusztulás után minél előbb olyan anyagba ágyazódjék be, amely azt teljesen körülveszi s minden külső mechanikai és chemiai hatástól megóvja." - Dr. Kutassy Endre (Ősmaradványok gyűjtése, konzerválása és preparálása)

Lenyomatot a látogatók több módon is hagyhattak - természetesen a múlt lenyomataitól teljesen eltérő módokon, és persze szándékosan.
Két nagy táblára lehetett a kikészített lábnyom alakú kis cetlikre üzenetet írni az utókor számára (Leave your trace). Egy óriási, felállított "szögeságyba" is készíthettünk magunkról lenyomatot. Végül, de egyáltalán nem utolsós sorban Braille-írással is írhattunk. Korábban még sosem láttam, hogy készül a Braille-írás, itt azonban ki is próbálhattam. Ezt az írásmódot Luis Braille-nek köszönhetjük, aki 1821-ben fejlesztette ki. Szükséges hozzá egy író-tábla, ami 2 részből áll és felnyitható, hogy papírt lehessen közé tenni. Az alsó rész dominó-szerű, homorú kis pöttyöket tartalmaz, a fölső pedig kis téglalapokat minden betűnek/karakternek számára. Egy téglalapban 6 pötty található, ezek különböző kombinációi adnak ki egy betűt vagy karaktert (számot, írásjelet). Egy ár-szerű eszközzel lehet a karaktereket létrehozni és visszafelé kell írni, vagyis a tábla/lap jobb oldalától balra haladva, ugyanis a lapot megfordítva kapjuk a domború oldalt. Minden elismerésem a vak emberek számára, hogy ezt el tudják olvasni! A Wikipedia szerint aki idősebb korában veszíti el látását, az már nemigen képes megtanulni, mert tapintási érzéke már nem eléggé érzékeny.

Felsorolni is hosszú lenne, hogy mi minden látható még ezen a viszonylag kis területen. Néhány, a teljesség igénye nélkül: az Alpok kialakulása, földrengés-animáció (18 percbe telik, hogy a földrengés hullámai körbeérjék a Földet), kőzetek, ásványok, drágakövek kialakulása és rengeteg kiállított gyönyörűség, az időjárás alakulása és hatása a Föld múltjában és jövőjében.


Ezüst


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése