2013. január 17., csütörtök

Művészet és építészet

Ismét egy olyan témába botlottam, ami nagyon tetszik. Ez pedig a művészet és az építészet  hivatalos párosítása. Művészettel, művészeti alkotással ugyanis nem csak a múzeumokban lehet találkozni, hanem iskolákban, idősek otthonában, lakónegyedekben, sportcsarnokokban is. Persze ma már a művészeti alkotás fogalma némiképp bővebb, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt volt. A művészek ma már nem csupán szoborban vagy festményben gondolkodnak, hanem installációkban, hang- és képüzenetekben. Szóval a művészet nagy változáson ment keresztül, de az elv változatlan maradt. Január 19-én tartanak a művészek bevonásával egy vitanapot, amikor a szóbajöhető művészeti alkotásokról (vagyis, hogy mit nevezhetnek művészetnek) és az elbírálás módjáról lesz szó.

Aargau kantonban ugyanis évtizedek óta minden építkezésnél, mely a kanton (gyakran akár egy város) megbízásából jön létre, a költségvetés kb. 1%-át félreteszik arra, hogy valamilyen művészeti alkotással díszítsék azt.

Kantonsschule Aarau
 

Kanti Wettingen menzájának perforált fémhomlokzata itt egy kisfilm is róla, érdemes megnézni!

Zürich kantonban külön iroda is működik, ami ezeket a projekteket koordinálja (Fachstelle Kunst und Bau). Ott 1962 óta törvényben rögzített, hogy a nem magáncélú építkezéseknél az építkezési költség 0,3-1,5%-át kell félretenni ilyen célra, mely összeg más építkezésre nem átruházható.

Most adják át felújítás után az egyik zürichi uszodát (Hallenbad City), ahol a művészet nem várt helyen bukkan fel: a törülközőkön. 2400 db törülközőt készítettek 18-féle motívummal, 3 színben. Művészeti alkotás attól válik belőlük, hogy irodalmi idézetek szerepelnek rajtuk. (Már nyáron a wettingeni strandon is megcsodáltam, hogy a badeni könyvtár ilyenkor néhány könyvállvánnyal kitelepül és olvasnivalóval szolgál a standolók/napozók számára).

  - grosse Darstellung in neuem Fenster

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése