2013. január 21., hétfő

"Januarloch"

Obwohl das Portemonnaie zum Jahresbeginn leer ist, läuft der Restaurantbetrieb im Januar nicht besser und nicht schlechter als sonst.
Fotó innen

Nemrég találkoztam ezzel a kifejezéssel, ami a januári kiürült zsebet hivatott jelölni. Mitől is üres januárban a zseb? Itt is "megkönnyebbülnek" a zsebek karácsony előtt, ill. sok éves számlát (tagsági díjakat, előfizetéseket) januárban kell kifizetni. Alapvetően azonban - állítólag - a sírégiók hozták létre ezt a kifejezést, ami magyarra fordítva januári lyukat jelet, ugyanis január az a hónap, amikor se pénz, se szünet (esetleg se hó), vagyis kimaradnak a síelők. Decemberben - ha máskor nem, hát az ünnepek alatt, között - van szünet, februárban újra, hiszen az iskolákban akkor van a 2 hetes síszünet. Hát így született a januári lyuk, vagyis a Januarloch, mely Ausztriában is ismert, Jännerloch néven.

A Januarloch által kieső forgalmat a kiskereskedők különböző akciókkal próbálják kompenzálni. Már december végén megkezdődnek a hatalmas leértékelések, amik ilyenkor kifejezetten jól jönnek. De vannak olyan üzletek, akik kifejezetten a Januarloch-ra építenek kampányt, akciós heteket, netalán terméket, mint pl. egy pékség, ami egy kuglóf-szerű, üres közepű süteménnyel rukkolt elő, ami az üres közepe (a kevesebb felhasznált anyag) miatt olcsóbb, ezért kelendőbb. Recept itt. Cikk itt.

A diákok sem maradhatnak ki a szóhasználatból - náluk a vizsgaidőszak utáni ürességet jelzi, amikor vége a tanulásnak, a hajrának, a stressznek és hirtelen beüt a sok szabadidő.

Egy blogger pedig gazdaságos, ételmaradékokra épülő recepteket tett közzé itt.

Van azonban egy abszolút nyertese is a janári hónapnak, mégpedig a fitness centrumok. Ilyenkor a szokásosnál jóval többen vesznek bérletet, talán az újévi fogadalmaknak, vagy az ünnepek alatti túlfogyasztásnak köszönhetően.

Német nyelvű cikk itt, és itt.

1 megjegyzés:

  1. Nem hallottam még a kifejezést, de most megtanulom. Nagyon találó. Magam is az öngyilkosság határán álltam december végén, amikor minden nap újabb és újabb csekk érkezett a postaládába. :)

    VálaszTörlés