2013. január 9., szerda

Fegyvertartás

Gondoltad volna, hogy Svájc azon országok közé tartozik, ahol az egyik legmagasabb az otthon tartott lőfegyverek aránya? Az talán jobban ismert tény, hogy Svájcban kötelező sorkatonai szolgálat van (Schweizer Armee, infók itt is). Korábban már mindkét témáról írtam ("Lefegyverzési" népszavazás, Csúfos vereség - Maradnak a fegyverek, Fegyvertartás), ezért az adatokat most nem ismétlem meg, csupán egyet emelek ki belőlük. mégpedig azt, hogy jelenleg kb. 2 millió lőfegyver található meg a svájci háztartásokban.

A katonaság létszámát - a fenyegetettség és a toborozható fiatalok számának csökkenésével - 400 ezerről lecsökkentették 200 ezerre - azonban a tartalékosok is otthon tarthatják lőfegyverüket és teljes menetfelszerelésüket. Mivel 20-34 éves kora között minden - egészségi okokból nem felmentett és nem kettős állampolgárságú - férfi hadköteles (legkorábban azonban már 17 éves korban behívhatók), egyes funkciókban 50 éves korig, ráadásul a fegyverüket leszerelésük után is megtarthatják, szép számról van szó.

Van is egy mondás: „Die Schweiz hat keine Armee, die Schweiz ist eine Armee!“, vagyis Svájcnak nincs hadserege, Svájc maga a hadsereg.

Tradíció Svájcban a sportlövészet is. Lépten nyomon belebotlik az ember a lövőpályákba és épületekbe, még túrázás során is (vagyis nem eldugott, biztos helyeken vannak). Minden év szeptemberének 2. hétvégéjén nagy hagyományra visszatekintő lövészverseny zajlik a 13-17 éves helyi gyerekek számára Zürichben (Zürcher Knabernschiessen, több infó itt és angolul itt). A verseny még hétfőn is folytatódik, ilyenkor az üzletek is bezárnak délutánra és egész napos iskolai szünet van (remélem, ebből érzékelhető, hogy milyen nagy jelentősége van a versenynek). Ilyenkor a város egy nagy vidámparkhoz hasonlít. A verseny végén a nyertes királyi címet kap, persze csak egy évre, amikor is újra meg lehet küzdeni érte.

Fotó innen
 Knabenschiessen Zurich

1899-ben rendezték az első modern kori versenyt, azóta töretlenül folytatják. A 17. században még minden fiútól elvárták, hogy nyáron gyakorolja a lövészetet, amire később majd felnőttként szüksége lehet és a szeptemberi verseny a gyakorlás eredményét volt hivatott lellenőrizni. Ma már önkéntes a részvétel, de így is 4000-5000 fiatal vesz részt rajta (1991 óta lányok is részt vehetnek). A fegyerhasználatban is a praktikum jelenik meg: a svájci hadsereg hivatalos fegyverével lőnek, amivel majd később, sorkatonai szolgálatuk alatt is fognak.

Fotó innen
Így hát nem csoda, hogy annyira hozzájuk nő a fegyverük, hogy a katonai szolgálat után is megtartják és eszük ágában sincs leadni (mivel jogukban áll megtartani).

Ez az egész poszt abból az apropóból született, hogy most jelent meg egy cikk, mely szerint svájci "középföldén" (Mittelland), ami Aargau, Basel Land és  Solothurn kantonokat fedi, a legmagasabb a fegyverek száma. A lakosság 32,9%-ának van regisztrált fegyvere, vagyis minden 3. embernek. A helyi újságírók gyorsan utánajártak ennek a kétes rekordnak, szerették volna megtudni, hogy Aargau (mi itt élünk) vajon miért került a lista élére. Bájosak az önvédő feltételezéseik, amiket aztán igyekeztek igazolni is. Hogyaszongya: valószínűleg sok a hivatásos katona a kantonban, aki ugyebár otthon tartja a lőfegyverét. Vagy esetleg sok a vadász. És valóban, az aargaui vadászegyesület az egyik legnagyobb az országban (1240 taggal). Ráadásul a sportlövőegyesület is a 3. legnagyobb az országban Bern és Zürich kanton egyesülete után és összesen 5500 embernek van engedélye ehhez a fegyverét otthon tartani. A következő feltételezés is nagyon helyes: talán az aargauiak nagyon becsületesek és minden fegyverüket bevallják. Mindenesetre az tény, hogy a lőfegyverrel történt balesetek, bűnesetek nagy része nem regisztrált lőfegyverrel történik.

Nos, hát a válaszok megnyugtatóak, de lássuk be, mégsem adnak magyarázatot arra, hogy miért is van olyan sok lőfegyver az aargauiak birtokában.

Ha valakinek van kedve és ideje (nekem most nem volt), angolul ezen a linken olvashat még bővebben a témáról.

2 megjegyzés:

 1. Szerintem nem elhanyagolható tény, hogy a kantonnak elég magas a lélekszáma.
  Ami viszont érdekes, és megnyugtató hogy az erőszakos bűncselekménye száma nem magas.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen igazad van, bár lakosságarányosan számolták, úgy emlékszem.

   Törlés