2012. december 5., szerda

Videózni készülsz?

Fotó innen
A családi karácsonyt, a szilveszteri bulit talán még azok is szívesen megörökítik, akik egyébként max. a nyaralás alatt videóznak. Bár gyermekünk cseperedése és az esküvők is igen népszerű, ha nem a legnépszerűbb témák (csak így mi lenne az apropó, ami miatt most írnak, írok róla?). A Coop magazin szerint azonban a családi videók - tisztelet a kivételnek - a legtöbb esetben élvezhetetlenek. Általában túl hosszúak, a kamerát kapkodják, össze-vissza zoom-olnak és zavaró zajok nehezítik a szövegértést. Sajnos én sem tudok videózni, nemhogy a fényképeim színvonalát nem közelítik meg az általam készített felvételek, de úgy egyáltalán, semmilyen színvonalat nem képviselnek... Igen, a kamerával nézek szét, majd rázoomolva nézem meg közelebbről azt, amit meg akarok nézni és sokat mozgatom. Mintha a videókamera lenne az új szemem, vagy mintha fényképezőgép lenne a kezemben.

Hát az ilyen hibák elkerülése érdekében lássuk, mit javasolnak nekünk, hogy azok a bizonyos videók ne csak elkészüljenek, hanem valaki meg is nézze őket, sőt, még örömmel is tegye ezt!

Mielőtt a kamerát bekapcsoljuk, kapcsoljuk át az agyunkat is felvétel-üzemmódra! Nézzünk szét, mérjük fel a terepet, gondoljuk át, hogy mit szeretnénk levideózni. A következőkre figyeljünk (ez teljesen alap, de azért leírom):

  • Honnan jön a fény? Ne süssön szemből se a nap, se lámpafény - ezek a hátunk mögött legyenek. Ellenkező esetben arc nélküli sötét körvonalakat kapunk csak.
  • Van-e zavaró zajforrás? Ha igen, kapcsoljuk ki a háttérben szóló tv-t, rádiót, csukjuk be az ablakot.
  • Indulhat a móka! Azonban a videózás nem azt jelenti, hogy bekapcsoljuk a kamerát és vég nélkül vesszük az eseményeket, hogy nehogy valamiről lemaradjunk. A videózás azt jelenti, hogy képeket és beállításokat kell keresnünk, melyeket aztán összevágunk. 

A felvett rövid részeket "shot"-nak nevezik. Minden szituáció, minden esemény megörökítéséhez 5 beállítás, 5 "shot" szükséges ahhoz, hogy profi, kerek történetet kapjunk.

Ehhez 5 kérdésre kell fókuszálnunk (a német nyelvben 5 W).

  1. Mi a téma? (Was?) - Filmem főhőse mit csinál? Zoomoljunk rá a tevékenységre egész közelről. 10 mp-et vegyünk fel belőle, de úgy, hogy közben ne mozgassuk a kamerát.
  2. Ki a főhős? (Wer?) - A néző mostanra már kíváncsi, hogy kiről is van pontosan szó. Mutassuk hát meg hősünk arcát, szintén lehetőleg közelről. Fontos, hogy látszódjon a szeme. Ebből a beállításból is rögzítsünk 10 mp-et, mozdulatlan kameraállásból.
  3. Mi a kapcsolat? (Wie?) - Harmadik lépésben kössük össze az első két beállítást, vagyis a tevékenységet végző kezet, lábat - amit épp filmeztünk az első lépésben - és az arcot. Ezt felvehetjük szemből, oldalról vagy akár a főhős válla mögül bekukucskálva is. Még mindig nem szükséges egész alakos beállítás. Ebből ismét 10 mp-et vegyünk fel, mozdulatlan kamerával.
  4. Hol? (Wo?) - Ahhoz, hogy a néző tudja, hol játszódik a történet, a környezetet is meg kellmutatni. Lehet egy kicsit távolítani a kamerával és a környezetet is belefoglalni a képbe (gyerekszoba, étterem, buszmegálló, erdő stb.). Ismét 10 mp, mozdulatlanul.
  5. Hűha! (Wow!) - Az utolsó beállításnál nyugodtan legyünk kreatívak! Szinte bármi megengedett - hősünket filmezzük szokatlan nézőpontból (fölülről, megdöntve, alulnézetből stb.). A lényeg az, hogy érdekes legyen és felkeltsük a nézők - netalán - lankadó figyelmét. Talán már mondanom sem kell, min. 10 mp, mozdulatlanul.

És ezzel meg is van a film alapja. Természetesen szabad és kell is többet videózni. De ez az öt "shot" fogja filmünk alapját képezni, és rákényszerít minket arra, hogy a részletekre is figyeljünk, hogy a filmből kiderüljön minden, amire a néző kíváncsi (ki, hol, mit, hogyan csinál).

Próbáljuk ki, én is kíváncsian várom az eredményt! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése