2012. december 13., csütörtök

Nejlonszatyor adé!

 

A szövetségi parlament megszavazta, hogy le kell számolni a pénztárnál ingyenesen elvehető,  eldobható nejlonszatyrokkal (Wegwerf Säckli), vagyis leszavazta őket. Voltak pro és kontra érvek, ellene hozták fel pl. azt, hogy a papírzacskó előállítása összességében nem gazdaságosabb, mert sok víz szükségeltetik hozzá, a nejlonzacskó viszont átlagosan 25 percig van használatban, ráadásul kőolaj és sok energia szükséges az előállításához, elégetésekor pedig mérgező dioxin jutn a levegőbe.

Végül azonban úgy döntöttek, hogy beállnak azon országok sorába (Franciaország, Ausztrália, Kína), ahol már betiltották az áruházakban adott ingyenes nejlonszatyrot. Tetszik, hogy lépésről lépésre haladnak az élhetőbb környezet és a takarékosság útján! Az más kérdés, hogy a lakosság egy része rendkívüli módon felháborodott a döntésen...

Nálam is van mindig egy összehajtható szatyor. Egyébként itt nem ciki húzós bevásárlókocsival menni bevásárolni. Mert a svájciak igencsak praktikusak, csakúgy, mint a húzós bevásárlókocsi ... :)

Cikk itt és itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése