2012. december 3., hétfő

Környezetvédelem, fenntarthatóság

Fotó innen
Nem messze tőlünk - Spreitenbach-ban - nyílt meg augusztus végén a világ első környezetvédelmi "bemutatóterme", amit Umwelt Arena-nak neveztek el. Zürichtől 15, a zürichi reptértől 20 km-nyire található, autópályalehajtóhoz közel (egy-egy nagy "intézmény" helyszínének kiválasztásánál nagyon figyelnek arra, hogy könnyen megközelíthető legyen.). Egyébként követlenül az előző bejegyzéseim egyikében bemutatott Shoppi Tivoli mellett van, azon keresztül is megközelíthető.A projekt kezdeményezője azt mondta a fiának, akinek tervezőirodája van, hogyha sikerült egy olyan épületet terveznie, ami nullemissziós és még 20 év múlva is nagy dobásnak számít, akkor azt megépíti. A fiú pedig megtervezte, a papa megépíttette.  Különleges formájú, és teljes tetőfelületét fotovoltaikus napkollektorok borítják. Egyébként már maga az építkezés is széndioxidkibocsátás-mentes volt, ami ilyen nagy volumenű építkezéseknél nem jellemző, sőt, állítólag ez a világon az első ilyen építkezés (erről szóló rövidke videófilm).

Néhány adat az épületről, aminek a közepén egy nagy csarnok található (1500 ülő vagy 400 álló vendég fogadására alkalmas).

Méret: 100 x 60x 20 m
Szintek: föld felett 4, föld alatt 3 (itt 500 parkolóhely található)
Hasznos terület: 11.000 m2 (127.000 m3)
Felhasznált: 20.000 m3 beton

A fotovoltaikus rendszer a tetőn (ami oldalra is lefut, mivel az épület kristály formájú) 5.300 m2-nyi, ami kb. 20 teniszpálya nagyságának felel meg. Összesen 5.500 modulból áll. 540.000 kWh az éves  teljesítmnye, amivel 120 háztartást lehetne árammal ellátni. A hűtés és a fűtés is innen megy.

Ennek a helynek az a célja, hogy kategóriákba sorolva bemutassa a modern és tudatos élethez szükséges termékeket és információkat, a fenntarthatóság és az energiatakarékosság jegyében. 

A kategóriák:
  1. Természet és élet (földszint)
  2. Energia és mobilitás (1. emelet)
  3. Építés és modernizálás (2. emelet)
  4. Megújuló energiák (3. emelet és tető)
44 tematikus kiállítás és 100 kiállító gondoskodott a megértésről, gondolatkeltésről és szórakozásról. Mindegyikben volt részünk bőven. Igazából elmesélhetetlen, amit láttunk, az élet annyi területét öleli fel a kiállítás. Nem is volt időm mindent elolvasni, ehelyett fényképeztem sokat és begyűjtöttem minden prospektust.

A jegypéntztárnál pl. ingyenesen elvihető leveles rágógumit volt, takarékosabb vezetéshez szóló tippekkel (vezess egyenletesen és előrelátóan, mindig a lehető legmagasabb sebességfokozatban, rendszeresen vizsgáltasd át az autót, a fűtést, klímát, rádiót, ablaktörlőt takarékosan használd, legkésőbb 2500-as fordulatszámnál válts, a felesleges dolgokat pakold ki az autóból és a csomagtartóból, az ablakot húzd fel nagyobb sebességnél, a tetőcsomagtartót csak akkor tedd fel, ha szükség van rá, 10 mp-nél hosszabb várakozásnál állítsd le a motort, az olajszint állását gyakran ellenőrizd, megfelelő gumikat vásárolj, ezeket időben cseréld és rendszeresen mér a nyomást bennük és végezetül a következő autóvásárlásnál lehetőleg A vagy B energiakategóriájú autót vegyél).

A kert részlegen megtudhatjuk, hogy a gyep csupán 5-féle fűféléből áll, míg egy virágos rét fűkeverék 80 különböző növényből, melyek 800 állatfajnak adnak otthont. A kerti utakat célszerű nem lebetonoszni, mert az a vízelvezetést is akadályozza, valamint az apró élőlényeknek sem jó.Tudtad, hogy legalább ilyen sokféle paradicsom létezik, mint az alábbi képen látható üvegekben sorakozó fajták? A ProSpecieRara (a növényi és állati sokféleséget támogató svájci alapítvány) arra buzdít, hogy magad is termessz paradicsomot, akár a balkonon is. Ehhez igényelhetsz tőlük kezdőkészletet - ingyen.


 Bemutatják az aquaponiát, a víszintes kertet, a kertészkedés előnyeit - a legkisebb méretben is.Nagyon izgalmas az a rész, ahol sok-sok gyümölcs és zöldésg, húsféle és gyakran használt műszaki cikk előállítása során keletkező széndioxid mennyiséget látjuk. Mivel ma már szinte minden kapható minden évszakban, azt is láthatjuk, hogy szezonban, üvegházban nevelve, ill. távolról szállítva mekkora ez a kibocsátás. Az epernél külön azt is szemléltetik, hogy 1 kg széndioxid kibocsátásért "cserébe" hány kg epret kapunk attól függően, hogy hol és mikor termesztik, vagyis honnan szállítják Svájcba szezonon kívül (az utolsó óriási eper, vagyis a legnagyobb mennyiség a legkisebb széndioxid kibocsátásnál, a szezonban szabadföldön termesztett svájci eper).Az ökológiai lábnyomról most jelent meg egy összeállítás (infografika) a 20min online-on, érdemes azt is megnézni.

Az alagsorban elektromos autókat lehet kiróbálni, az energia-részlegen pedig magad is termelhetsz energiát egy csúszdán való lescsúszással. A kijelző mutatja, hogy egy lecsúszással mennyi áramot termeltél és azt is, hogy hányszor kellene lecsúsznod, hogy elektromos autóval onnan Zürich City-be eljuss. Szobakerékpárt hajtva vízet pumpálsz, aminek az állása szemlélteti, hogy a tekerés révén keletkezett árammal mit tudnál működtetni. A legalacsonyabb szint egy elektromos fogkefe, utána a hajszárító ... stb.Azt is megtudtuk, hogy a legelső vízöblítéses wc öblítéséhez még 15 l vízre volt szükség, a mai modern wc-k pedig már csak 3 l-t fogyasztanak. Persze az a legjobb, ha meg tudjuk oldani, hogy esővíz-öblítéses legyen a wc, esetleg komposzt alomszék.


Újabb helyszínen kiderül az is, hogy melyik elektromos berendezés hány 17 Wattos villanykörte enrgiájának megfelelő energiával működik. A falon lévő, villanykörtékből kirakott kérdőjelen annyi gyullad ki, ahányat az adott készülék fogyaszt, aminek a gombját épp megnyomtuk. A Bosch egy spéci hűtőszekrénye látható pl. az alábbi képen, ami csupán annyi energiát fogyaszt, mint 1 17 Watt-os villanykörte - szemben az elektromos fűnyíróval, ami 83 villanykörtényit.
Nagy témakör az építkezés, szigetelés, fűtés (a víz- és áramfelhasználást már említettem). Itt is szemléletesen mutatják azt, hogy milyen építő- és szigetelőanyag milyen vastagságánál évente mennyi megtakarítás érhető el. Nagy hangsúlyt kapnak természetesen a megújuló energiahordozók, melyeket nemcsak ismertetnek, hanem gyakorlati alkalmazásukat is bemutatják. Számos hőszivattyú is ki van állítva, a tetőn pedig egy szélkerék is találhat.

Ez csupán csöppnyi keresztmetszete a látottaknak, feltétlenül érdemes megnéznie annak, aki el tud menni. A belépőjegyek teljesen reálisak, felnőtteknek 8 CHF, gyerkeknek 5, a családi jegy 20 CHF-be kerül.

Mindenhol vannak - egységes design-ú, de cégre szabott - szórólapok, mivel a kiállítók, szakmai támogatók cégek. Ezen kívül vannak olvasósarkok, ahonnak szaklapokat lehet elhozni, de vannak helyben való olvasásra szánt szakkönyvek is.

Az aréna méreteiből adódóan rendkívül tágas a hely és több, különböző méretű konferenciaterem is található benne. Mint minden múzeumnál, kiállításnál, itt is van lehetőség "tárlatvezetésre". Ha valakit tényleg érdekel a téma, ne csak 3 órát szánjon rá, mert az arra elég, hogy körbesétáljon, de arra, hogy el is olvassa, ki is próbálja a dolgokat, arra már nem.

Fényképek itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése