2012. december 17., hétfő

Bad Zurzach

Néhány héttel ezelőtt egy közeli helyet kerestünk, ahol még nem jártunk, így esett a választás Bad Zurzach-ra. Az igazat megvallva nem készültünk előre, hogy mit érdemes megnézni, így ez volt az első város, ami némiképp csalódást keltett bennünk. Talán a rossz időnek is köszönhető a lehangoló élmény, de az tény, hogy a városka nem patinás volt, hanem inkább ütött-kopott.  Persze lehet, hogy nem találtuk meg a belvárost, idő előtt visszafordultunk. Mivel közvetenül a német határ mellett van, nagy autós átmenőforgalom terheli a várost.

Igazándiból a termálfürdőjéről híres, mely 1.290 m2-nyi vízfelülettel rendelkezik, a medencék vize 32-36 fokos. A galubersós (nátriumszulfát) termálvíz 430 m mélyről tör fel, 39,9 fokos hőmérséklettel. Csökkenti a reumatikus fájdalmakat, mozgásszervi- és keringési rendellenességben, valamint idegrendszeri bénulásban szenvedők is enyhülést remélhetnek a fürdőtől. Ivókúraként a máj- és gyomorbántalmakat lehet kezelni vele.

 

Most utólag a helyi nevezetességeknek is utánanéztem, így kiderült, hogy mi mindent nem láttunk.

Különlegesek a 17 m magas fúrótornyok (Bohrtürme), amiket 1912-ben építettek, só kinyerésére. 2 évvel később termálvízre is bukkantak, amit a fürdőbe pumpáltak. Egészen a 70-es évekig működtek a fúrótornyok. Az egyikben ma múzeum üzemel.

 Fotó innen
A Verenamünster Aargau kanton egyik legszebb temploma. Az egykori mezőváros és zarándokhely tulajdonképpeni központja volt a középkorban. Az egykori apátság ma 2 fő részből áll, egy korai román stílusban épült főhajóbó, ami 1000 körül készült és egy 1347-ben hozzáépült gótikus toronyból.Zenélő szökőkút is van, nyáresténként hetente 3 alkalommal (szerdán, pénteken és szombaton). Változatos zenei program (komoly- és rockzene) mellett szöknek 18 m magasba a vízcsóvák, melyket színes fényekkel világítanak meg a még nagyobb élvezet kedvéért. Kisfilm itt.


Minden év utolsó augusztusi szombatján megrendezésre kerül a hagyományos antikvitás- és bolhapiac. 100 árus és 50 verklis biztosítják a szórakozást. 2013-ban augusztus 31-ére esik.

 

Az egyetlen látványosság, amire rábukkantunk, az a kastély volt, közvetlenül a Rajna partján (a túloldalon már Németország). A 19. század végén egy textil- és cipőgyáros építtette. Jelenleg vevőt keres (18 millió CHF) és zárva van, viszont a parkja mindenféle szoborral van tele. A festményeket, melyeket korábban a kastélyban mutattak be, elszállították, viszont leltárba vették és digitalizálták őket, így most elektronikusan megtekinthetőek (itt).
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése