2012. december 18., kedd

Aprósütemény

 
Bogiék főzés órán legutóbb aprósüteményeket sütöttek, kis csoportokban összesen 5 félét. Ezeket részben puncs kíséretében elfogyasztották, részben szépen becsomagolva hazahozták.

A sorsa itthon sem volt más, azonnal leteszteltük (vagyis elfogyasztottuk). :) Imádom az aprósüteményeket, de az ilyen pepecs munkához nincs türelmem ...

A két kedvencem receptjét itt is megörökítem (noha mindegyik nagyon finom), bár van egy füzetük, amibe minden receptet beragasztanak, amit elkészítenek.

Borsos-csokis süti (Pfeffer-Schoggi-Guetsli) - kb. 60 db

120 g puha vaj
200 g cukor
2 csipet só
1 db tojás
2 késhegyni őrült fekete bors
1/2 kávéskanál őrült fahéj
kevés  szerecsendió
kevés őrült szegfűszeg
260 g liszt
60 g kakaópor
1 zacskó csokis süteménymáz (szerintem csokiba is lehet mártani)

A szobahőmérsékletű, puha vajat keverjük habverővel addig, amíg kis csúcsocskák nem keletkeznek, ha kihúzzuk belőle a habverőt. A cukrot, sót és a tojást adjuk hozzá és alaposan keverjük össze, amíg kivilágosodik. Adjuk hozzá a fűszereket. Keverjük össze a lisztet és a kakaóport is és szitáljuk a vajas keverékhez. Fóliába tekerve 1 órára tegyük be a hűtőbe.

A tésztát 7 mm-esre nyújtsuk és enyhén lisztes kiszúróformával vágjunk ki formákat belőle. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire és hűvös helyen 20 percet pihentessük.

Előmelegített sütőben 200 fokon 8-10 percig süttük, középre helyezve.

Ha használunk süteménymázat, akkor a kihűlt sütiket félig mártsuk bele és sütőpapírra helyezve szárítsuk meg. Bogiék színes cukordarát is szórtak a tetejére, ami beleragadt a mázba. A bors egyáltalán nem érződik rajta, isteni finom! A fönti képen a zacskóban legfölül látahtó.

Diós golyó (Nussbällchen) - kb. 50 db

150 g puha vaj
1 evőkanál méz
85 g porcukor
1/2 csomag vaníliás cukor
2 csipet só
100 g darált mogyoró
50 g apróra vágott dió
230 g liszt

A szobahőmérsékletű vajat keverjük habosra (csúcsosra). A mézet, porcukrot, vaníliás cukrot és a sót adjuk hozzá, és alaposan keverjük össze. A mogyorót, diót és lisztet is adjuk hozzá. A tésztát fóliába tekerve 1 órára tegyük hűtőbe.

Formázzunk kézzel dió méretű golyókat a tésztából, forgassuk meg darált mogyoróban és sütőpapírral kibélelet tepsibe helyezve pihentessük 30 percig.

190 fokra előmelegített sütő középső rácsán 12-14 percig süssük.

Ráadásként a citromos! :)

Mailänderli (Milánói) - kb. 45 db

180 g puha vaj
180 g cukor
1 csipet só
1 citrom, reszelt héja
1,5 tojás (ez nem tudom, mit jelent)
375 g liszt

2 tojás sárgája, 2 kávéskanál tejjel higítva

A vajat a már korábban ismertetett módon keverjük habosra. Adjuk hozzá a cukrot, sót, a reszelt citromhéjat és a tojásokat, majd alaposan keverjük össze. Szitáljuk hozzá a lisztet, keverjük tészta állagúra. Tekerjük fóliába, hagyjuk állni 1 órán keresztül hűtőben.

Lisztes gyúródeszkán 7-10 mm vastagságúra nyújtsuk ki, különböző formákat készítsünk belőlük kiszúróformával és sütőpapírral bélelt tepsibe tegyünk, majd újabb 15 percig tegyük hűvös helyre. Tojássárgával kenjük meg a tetejüket.

200 fokra előmelegített sütő középső rácsán 9-11 percig süssük.

Jó étvágyat! :)

2 megjegyzés: