2012. december 12., szerda

Adakozás

A karácsony a szeretet ünnepe. Azé a szereteté, ami ilyenkor túlnyúlik saját "szeretteink" körén és mást is részesítünk belőle. Van, hogy csak gondolatban, van, hogy tettekkel, ha lehetőségünk és ösztönzésünk van rá, akkor anyagilag is.

Itt Svájban ezt ki is használják. A legnagyobb kampány a "Jeder Rappen zählt" - vagyis minden rappen (fillér) számít. Idén az ivóvízhez jutásért gyűjtenek, ugyanis egyre több olyan ember él a fejlődő országokban, összesen több mint 1 milliárd emberről van szó, akik számára problémát okoz, hogy tiszta ivóvízhez jussanak. Két országos rádióadó közreműködésével nagyszabáső gyűjtési akciót rendeznek minden évben. Luzernben felállítanak egy üvegkalitkát, ebben ül a DRS3 3 műsorvezetője dec. 17-22. között és élőben közvetítenek. Idén is különböző ismert személyek fordulnak meg náluk a gazdaság, politika, sport és a zene világából.

Minden rappen/minden csepp számít

Fotó innen
A Migros áruházláncban minden kassza mellett kifüggesztettek kis letéphető kuponokat, 3 különböző összegben - 1, 4 és 7 CHF közül lehet választani, ki mennyit szeretne áldozni erre a célra. A rajta található összeggel a Pro Juventute nevű (gyerekeket, fiatalokat az önálló és felelősségteljes felnőtté válás útján segítő, így pl. a cyber-mobbing ellen is küzdő) országos jelentőségű alapítványt lehet támogatni (vonalkód is van a kuponokhoz, ezt beszkenneli a pénztáros, ugyanúgy, mint bármilyen megvásárolt áru vonalkódját). 147 a segélyhívószámuk, innen jönnek az összegek is a kuponokon.Ma a postaládában egy A4-es kis színes kiadvány lapult, a karácsony történetével - és egy csekkel, amin az Üdvhadsereg gyűjt (Heilsarmee). 30 CHF-ért 3 meleg ételt, 50-ért emberséget és egy szakember által nyújtott beszélgetés lehetőségét adhatjuk, 100-ért pedig egy egész hétig meghúzhatja magát a rászoruló egy meleg helyen, ahol reggelit is kap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése