2012. december 4., kedd

20 éves az SMS

 

Ki gondolta volna, hogy pontosan 20 éve, még pontosabban december 3. 20 éve (svájci cikk), hogy az első SMS-t megírták és elküldték (a feltaláló, Neil Papworth angol mérnök PC-ről Orbitel TPU 901-es mobiltelefonra, Vodafone hálózaton keresztül, egy ott dolgozó kollégájának). Az üzenet csupán két szóból áll: "Merry Christmas". Az SMS 160 karakter továbbítását tette és teszi lehetővé, ezért is hívják SMS-nek (Short Message Service-nek). Akkor ez még csak egy mellékterméke volt a rendszernek és úgy gondolták, hogy SMS-ben tudják majd értesíteni az ügyfeleket az esetleges rendszerproblémákról, fennakadásokról, épp ezért ez a szolgáltatás ingyenes volt.

Ki gondolta volna - akkor -, hogy az emberek írásban akarnak majd egymással kommunikálni a mobiltelefonon keresztül, amikor szóban is lehet? Azt, hogy ez ráadásul hatalmas sikertörténetté válik, végleg senki nem gondolta. Igaz, időnek kellett eltelnie, mire több országban is elérhetővé vált és még több időnek, hogy széles körben elterjedjen és szinte elképzelhetetlenné váljon nélküle az élet.

Olyannyira beépült az életünkbe, hogy még a nyelvhasználatot is megváltoztatta.

Kép innen
Ki gondolná, hogy Svájcban tavaly összesen 6,7 milliárd SMS-t írtak a felhasználók (Németországban pedig napi 117 millió SMS-t, ami 42,7 milliárdot jelent egy évben)? Egyedül a Swisscom (az egyik nagy mobilszolgáltató) naponta fél millió frankot keres rajta...! Azonban az elküldött SMS-ek száma folyamatosan csökken, Svájcban pl. az ingyenes messenger applikációnak, a WhatsApp-nak köszönhetően. Augsztusban adtak ki egy közleményt, melyből kiderül, hogy napi 10 milliárd (!) üzenet megy a WhatsApp-on keresztül - ingyen (bár a kommentek szerint ez nem olyan bombabiztos, mint az SMS). 2010-ben még 114 milliónyi újévi üzenetet küldtek SMS-ben, 2011-ben már 2 millióval kevesebbet.

Ez a trend más országokban is megfigyelhető, mint ahogy ez az alábbi grafikonon is látható. Mivel Magyarországon szinte büntető jellegűen magas az SMS díja, nem terjedt el olyan nagy mértékben, mint ahol a hívásénál jóval kedvezőbb a tarifája.


1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon érdekes volt. Nem is gondoltam, hogy már "nagykorú" az SMS is.

    VálaszTörlés