2012. november 15., csütörtök

Soknyelv

Tegnap a buszon összefutottam egy nemzetközi iskola-beli anyukával és épp meséltem neki, hogy a svájci nyelvi előkészítő osztályban Boginak a csütörtök és a péntek nagyon laza nap, csak 2 órája van. Arról is beszéltünk, hogyha jövőre is ittmaradunk, akkor franciát is kell majd tanulnia.

Erre Bogi ma azzal a hírrel jött haza, hogy jövő héttől heti 3 angol és 3 francia órája lesz, csütörtökön és pénteken. Ilymódon a péntek lesz a leghúzósabb napja, 8.20-tól 16.30-ig fog tartani a tanítás, némettel kezd, utána angol, francia, majd megint angol és megint francia órája lesz. Most aztán felköthetjük a nadrágunkat, a franciában nem is tudok neki segíteni (Józsi tudna, de ő későn jön haza).

Az osztálylétszám mostanra egész szépen felduzzadt, már 18 körül lehetnek. Legutóbb 2 hete jött egy svéd lány. Mivel kb. 2 hetente jön egy új diák, kisebb, 4 fős csoportokban tanulnak, érkezés és ebből adódóan nyelvtudási szint szerint. A tanárral összefutottam múlt héten, kicsit panaszkodott is, hogy elég fárasztó számára, hogy ennyi csoportra kell külön-külön készülnie. 

A tavalyi évben még nem volt angol és francia, ezt most vezetik be. Azért szerencsés, mert a svájci iskolákban (legalábbis Aargau kantonban) - azt hiszem  4.-től tanulnak angolul és 6.-tól franciául. Aki tehát Bogi mostani iskolájából (a nyelvi előkészítőből) átmegy a rendes svájci iskolába, azonnal kezdhet 2 új nyelvet is, úgy, hogy az osztálytársai több év előnyben vannak. Ezért jó, hogy ezt a két nyelvet is bevették az órarendbe. Ráadásul a rendes iskola nyelvóráira fognak beülni. Az persze nem biztos, hogy abba az iskolába is fognak majd továbbmenni, mert 3 különböző szintű iskola van a magyar felső tagozat helyett. Ők a saját iskolájuk melletti iskolába járnak majd át.

Az osztály - úgy tűnik - egész jól kezd összerázódni. Szünetekben fiúk-lányok együtt fociznak a suli előtt, múlt hét pénteken pedig a fiúk már voltak együtt korizni. Holnapra a lányokat is beszervezték, mindez önálló szervezés, nem a tanár ösztönzésére alakult. A szülők között - egyelőre - semmilyen kapcsolat sincs.

Bogi jól érzi magát, új barátokra lelt. És ez mindennél fontosabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése