2012. november 7., szerda

Répapiac


Ma került megrendezésre Aarauban az éves nagy répapiac, 150 standdal. Rengeteg ember tolongott, a híradások szerint az ország minden csücskéből érkeztek (francia szót mindenesetre hallottunk). Cikk képekkel itt.

Alapvetően - nevéhez méltóan - minden a répa körül forgott (bár az újságíró szerint már túlságosan háttérbe került a répa). Volt ott répából minden: midenféle színben pompázó friss répa (sárgától a sötétliláig), répaleves, répatorta kicsi, nagy, marcipánrépás és anélküli, répás kenyér, répás kolbász, répa lekvár, répa kézkrém, répa sajt, répa tea (gyümölcstea répával), répalé, répával díszített fenyőfák ... Természetesen azért nemcsak répa volt kapható, hanem mindenféle más zöldség is, ill. sok-sok sajt és kolbász is. Innen éhesen senki nem ment haza.

Egy korábbi bejegyzésben már írtam a piacról bővebben, így inkább beszéljenek most a képek. Kis híján nem tudtam fényképezni, mert a memóriakártya 7 db képet bírt tárolni (!), de szerencsére néhány méternyire volt egy műszaki bolt, ahol gyorsan vásároltam egy nagy kapacitású memóriakártyát. :) A nagy gépet szerettem volna vinni, hogy szép képeket tudjak csinálni, de reggel még esett az eső, nem szerettem volna eláztatni, így maradt a kicsi automata. Az eső ugyan elállt, de olyan iszonyatos tömeg volt, hogy alig bírtuk átverekedni magunkat rajta.
 

Lófelvágott - Budapest módra?!Azért Aarau város is megér néhány szót - és képet. 1240-50 körül alapították Kyburg grófjai, majd 1283-ban a Habsburgok kezébe került. 1798 márciusától szeptemberéig a Helvét Köztársaság első évében Svájc fővárosa volt. A jó állapotban megőrzött óváros többnyire későgót stílusban épült, nevezetessége a 70 db tető, melyek a homlokzaton jócskán túlnyúlnak, alsó felük (Ründe) pedig szépen festett. Ma Aarau-nak 20 ezer lakosa van, ezzel a kanton 2. legnagyobb városa (Wettingen, amit az ország legnagyobb falvának hívnak, csupán 200 lakossal előzi meg, a 3. helyen pedig Baden, 18.404 lakossal).

További képek itt.

2 megjegyzés:

 1. Nem működik a képes link.

  Egész jól sikerültek a "Ründés" képek! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Zsuzsa! Nálam működik a link, nem tudom, mi lehet a baja. :(

   Törlés