2012. november 5., hétfő

Nem kell autó (?)

 

Egy érdekes cikket olvastam a Blick am Abend-ben. Egy legfrissebb kutatás szerint (melyet Zürich kantonban végeztek, de eredményét más kantonokból is visszaigazolták) egyre kevesebb 19-25 év közötti fiatal látja szükségesnek a jogosítvány megszerzését. 

Régebben aki egy kicsit is adott magára, a gyalogos-sorból való kiemelkedést egy menő szuperbringával kezdte, majd jött a robogó/kismotor, majd a 18 éves korhatárt elérve az autó, amivel lehetett villogni. Ezek az idők azonban már elmúltak. Míg 2000-ben még ennek a korosztálynak a 68%-a szerezte meg a jogosítványt, 2010-ben márcsak 53%-uk. Mára ez az arány még tovább csökkent. Zürichben csak minden 2. háztartásban van autó, kanton-viszonylatban pedig minden 5. háztartás autó nélkül éli életét. A legkevesebb autó egyébként Baselben van, ahol a háztartások 57%-ban nincs autó, ezt követi Bern 55%-kal. A középmezőnyben Winterthur (Zürich kantonban) és St. Gallen található 35%-kal, míg Luganoban (Tessin, olasz nyelvű kantonban) csupán a háztartások 20%a mond le az autóról.

Minek is költenének el 3.000 CHF-et rá (plusz az autó), amikor a tömegközelekedés olyan jó?  Mindenhová el lehet jutni vele, gyakoriak a járatok és tiszták, kulturáltak a járművek. És a megspórolt pénzt inkább a legújabb iPhone-ra költik (ezt a cikkíró írta, nem én, de akár én is írhattam volna, mert már a 10 éves korosztálynak is iPhone-ja van).

Egyébként nem egyszerű dolog Svájcban a jogosítványhoz jutás. A szemészeti vizsgálat és az elméleti vizsga után kap az ember egy tanuló-jogsit (Lernfahrausweis). Korlátozott időre szól (max. 2x kérhető, harmadjára már 2 év várakozási idő után lehet csak) és ezzel jogosult tanulóvezetőként vezetni. Minimum 25 órát kell vezetni, óránként átlagosan 90 CHF-ért. Majd ha letette a gyakorlati vizsgát, akkor kap egy próbajogosítványt, ami 3 évig érvényes. Ezt 2005-ben vezették be. Ez alatt a 3 év alatt további 2 nap gyakorlati oktatáson kötelező még részt venni. Ezek abszolválása után jogosult az ember a teljes értékű jogosítványra. A 2 nap kötelező továbbképzés azokra a külföldiekre is érvényes, akik 2005. dec. 1-je előtt szerezték meg - külföldön - a jogosítványukat. Ezen az oldalon mindent el lehet olvasni a jogosítvány-szerzéssel kapcsolatban, itt pedig árakat is írnak.