2012. november 28., szerda

Mennyit ér 10 Euró? - Energiatakarékosság

Egy német energiatakarékossági magazinban jelent meg egy látványos, figyelemfelkeltő statisztika arról, hogy 10 Euró értékű elektromos árammal mi és mennyi ideig működik. Mindennapjainknak szinte nincs olyan pillanata, amikor ne használnánk áramot. Nagyon érdekes és elgondolkodtató, ezért megosztom.

22 órán keresztül sütőben sütni
29 órán keresztül porszívózni
33 órán keresztül egy 1200 wattos hajszárítót
4 napon keresztül egy családi házat pellettfűtéssel befűteni
543 órán keresztül 80 wattos Led tv-t nézni
3650 csésze teát főzni
3952 órán kersztül energiatakarékos lámpa mellett olvasni
4378 órán keresztül szörfölni az iPad-en
36232 órán keresztül elektromos fogkefével fogat mosni
47000 Google-keresést futtatni a számítógépen


200 km-t utazni elektromos autóval
150 km-t egy VW Gold turbódízelle utazni - ez itt a reklám helye :)
 8 napon át mélyhűteni az élelmiszert
1500 km-t megtenni elektromos rollerrel
50 km-nyi sportos vezetésre egy Porsche 911-gyel
4400 km-t megtenni elektromos biciklivel
912 órán keresztül üzemeltetni elektromos ventillátort
1095 órán keresztül halogénlámpa mellett olvasni
365 napján egy inget kivasalni
4380 szelet pirítóst készíteni

És ha már itt tartunk, nézzük, hogy milyen tévhitek vannak az energiafogyasztással kapcsolatban (a németeknél legalábbis).

Csak a főzőprogrammal mosott ruha lesz tiszta - a modern gépeknek és mosószernek köszönhetően már alacsony (40 fokos) hőmérsékeleten is tisztára moshatók a ruhák. Ilymódon - a főzőprogramhoz képest - 50%-os megtakarítás érhető el. Én személy szerint évek óta mosódióval mosok, kizárólag 30-40 fokon és tiszták a ruháink. Szóval még kemikália sem szükséges a tisztaság eléréséhez.

A zuhanyozás energiatakarékosabb, mint a kádban való fürdés - Valójában egy 7-8 perces zuhanyozás során több vizet használunk el, mint egy fürdés alatt. Egy átlagos zuhanyrózsa 10-11 l vízmennyiséget ereszt át percenként, az "eső-zuhanyprogram" pedig ennél is lényegesen több vizet használ. Egy normál méretű kádat 150-200 l vízzel meg lehet tölteni, ebből le kell vonni a fürdő által kiszorított vízmennyiséget, ami kb. 75 l.

A passzív házakban nem szabad szellőztetni - Szabad, csak lényegesen ritkábban, ugyanis a beépített szellőztető berendezés automatikusan cseréli a ház levegőjét. Ez különösen pollenallergiások számára előnyös.

A mélyhűtőben keletkezett jégréteg nem számít - Dehogynem! Már 1 cm-nyi jég is 50%-kal megemeli az energiafelhasználást. Azoknak, akik vonakodnak a hűtő rendszeres kiolvasztásától, a no-forst technológia ajánlott, bár az alapból többet fogyaszt...

Az áramfogyasztás csökkentése lényeges megtakarítást jelenthet - Valójában a fűtés egy háztartás legnagyobb ilyenirányú költsége, vagyis ha csupán 1 fokkal csökkentjük lakásunk hőmérsékletét, máris 6%-kal csökkenthetjük a fűtési költséget.

A jó hőszigetelés penészesedéshez vezet - A penész a szellőztetés hiányából fakad, ha a magas belső páratartalom a hideg falakon lecsapódik, vagyis ott, ahol nincs jól szigetelve a külső fal. A jól szigetelt fal belső oldala szobahőmérsékletű, vagyis nem csapódik ki rajta a pára.

A számítógépek képernyővédője energiát takarít meg - Célszerűbb standby (készenléti) üzemmódra kapcsolni, ha nem használjuk a gépet, mert az animációkhoz szükséges számítások sok áramot fogyasztanak.

Létezik már olyan berendezés, ami a lakáson belül mutatja az éppen aktuális fogyasztást (ilyet majd egyszer én is szívesen beszerelnék a saját házunkba). Úgy gondolom, hogyha az ember látja, hogy mi mennyit fogyaszt, akkor jobban meggondolja, hogy égjen-e mindenhol a lámpa, vagy menjen-e egyszerre tv, számítógép, ventillátor, miegymás.

A DÉMÁSZ idén júliusban vezette be kísérleti jelleggel azt a szolgáltatást, ami a fogyasztónak interneten keresztül vagy akár okos telefonról is lehetővé teszi a mérőórállás leolvasását, a szolgáltatónak pedig azt, hogy a központból olvassa azt le. "A 2013 végéig tartó tesztelés célja, hogy kiderüljön, miként változtatja meg az energiafelhasználási szokásokat, ha az ügyfél maga is nyomon követheti fogyasztását. A szolgáltató arra is kíváncsi, milyen költségmegtakarítás érhető el az energiafelhasználás pontosabb tervezése vagy üzemeltetési költségek tekintetében az új technológia felhasználásával. " Okostelefonos áramfogyasztás-mérés, valós időben.

A projekt számítástechnikai hátterét az IBM biztosítja és 2013 végéig fogják feldolgozni az eredményeket, melyeket 2014 tavaszán terjesztenek majd elő a Magyar Energia Hivatal számára.

"A gépek közti, vagy szakszóval M2M kommunikáció az évtized egyik legnagyobb húzóága lehet a telekommunikációs, azon belül is elsősorban a mobilkommunikációs szektor számára. A Telenor Magyarország egy nemrég tartott sajtótájékoztatón közölte, 2020-ra csak Magyarországon mintegy 40 millió, egymással mobilhálózaton összekapcsolt eszközzel számol. Az M2M kommunikáció iránt nem csak a Telenor elkötelezett, az energiapiaci szolgáltatásokat kínáló Magyar Telekom már a 2010-es piaci belépéskor is kiemelte, az M2M rendszerek az energiaszolgáltatásoknál és energiafelhasználásnál kulcsszerephez juthatnak az otthonvezérlés és távoli leolvasás révén." (cikk itt és itt)

Bízom benne, hogy ezek az újdonságok a mindennapok részei lesznek és valóban energiafelhasználás-csökkenést fognak eredményezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése