2012. november 29., csütörtök

Karácsonyi fénygyújtás
Idén 3. alkalommal rendeztek mesemondással egybekötött karácsonyi ünnepi fénygyújtást Baden óvárosában, mi pedig idén először részt is vettünk. Igaz, hogy szakadt az eső, igaz, hogy lefagyott a kezünk, ahogy az esenyőt tartottunk, és igen, igaz, hogy össze-összeütköztünk más ernyősökkel, de azért mégiscsak van hangulata annak, amikor a város apraja-nagyja összegyűlik a város (egyik) forgalomtól elzárt főterén, ahol a fő karácsonyi díszkivilágítás található és közösen hívják a "fényt" (videó itt, cikk itt).A mesemondó (Jürg Steigmeier) kiállt a szakadó esőbe és kb. 10-12 percig szórakoztatta a kicsiket. Néhány (kb. 5-10) méteres körben kordon vette körül, ide csak a kisgyerekeket engedték be szüleikkel. Én már nem mehettem be Bogira hivatkozva, azt mondta az őr kedvesen, hogy Bogi már elég nagy ahhoz, hogy nélkülem bemenjen. Egyébként máshonnan is hallható volt a kihangosításnak köszönhetően a mese, csak épp egy szót sem értettünk belőle.

A mese végén megkérte a gyerekeket, hogy szólítsák a fényeket, jöjjenek el hozzánk. A párszáz gyerek elkezdett vadul csilingelni a kiosztott csengettyűkkel és kb. fél perc múlva hirtelen felgyulladt a karácsonyi díszkivilágítás. Igazán hangulatos volt, a gyerekeknek valószínűleg emlékezetes is.

Nem teljes egy rendezvény, ha nem lehet enni-inni. Forralt bort és puncsot osztottak ingyen, ill. a fénygyújtás után Baden specialitását, a Spanischbördlit (diós levelestésztás sütemény) a gyerekeknek. Az eső miatt valószínűleg kevesebben vehettek részt a fénygyújtáson, mint amire számítottak a szervezők, ezért maradt Spanischbrödli a felnőtteknek is, de ők már csak 2. körben kaphattak, amikor a szervezők látták, hogy minden gyerek teletömte a bendőjét a finomsággal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése