2012. november 4., vasárnap

Gyömbéres sárgarépaleves

Fotó innen
Szorgosan olvasok mindenfélét, ami az utamba kerül, így bukkantam rá nemrég a Coop magazinban a gyömbéres sárgarépaleves receptjére. Mivel - valamilyen megfontolásból - vásároltam friss gyömbért, amit egyébként még életemben nem tettem, mert nem is tudom, mire használható, gyorsan elmentettem magamnak a receptet. A mai napon pedig el is készítettem. Bogi már elvből undorodott tőle, mindkét névadó alkotóelem kellőképpen taszító volt számára, én mégis úgy döntöttem, hogy ki kell próbálni.

Az eredmény isteni lett! Szokásomhoz híven nem követtem 100%-ban a receptet, így egy kicsit bajban leszek a jövőben, mert Józsi azt kérte, hogy legközelebb is pontosan így készítsem majd. Az eredeti receptet azonban közkinccsé teszem, hátha más is kedvet kap hozzá.

Hozzávalók 4 személyre

80 dkg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db krumpli
1 ek vaj
1 citrom (én csak negyedet használtam)
6 dl zölségleves alaplé
2 dl tejszín
1 tk friss gyömbér
1 tk curry (én kurkumát használtam)
1 csokor snidling
só, bors

A vajon üvegesre dinszteltem az apróra vágott hagymákat, majd beletettem a felkockázott krumplit, a karikára vágott répát és a leveskockát, utána felöntöttem vízzel. Miután megpuhult, összeturmixoltam és hozzáadtam a kb. 2 cm-nyi gyömbérből keletkezett reszeléket és a negyed citrom apróra szeletelt (legközelebb ezt is reszelni fogom) héját. Sóztam és kurkumával ízesítettem, végül beleöntöttem a tejszínt is (a recept szerint egy kicsit fel kellett volna verni, egyik felét hozzákeverni, másik felét tálaláskor ráönteni). Még egyszer felforraltam. Snidling nem volt itthon a tetejére, de így is nagyon finom lett.

Egy kis háttér a gyömbérhez

A gyömbér több, mint egyszerű fűszer a konyhában. Jó néhány betegség gyógyulását segítheti ez a kis csoda. Először Kínában nőtt, mára már világszerte elterjedt a termesztése, beleértve Indiát, Nyugat-Afrikát és a Karib-szigeteket.

A gyömbér nevét szarvasagancs szerű alakjáról kapta. Már Konfucius, a híres kínai bölcs is megemlékezik róla írásaiban. A Koránban is találkozhatunk vele. Az egyik legrégebben ismert nyugat-európai fűszer.

Gyógyító tulajdonságok
A gyömbér gyógyászati jellegű fogyasztása elsősorban az emésztést segíti. Kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, nátriumot, káliumot, ásványi sókat és A-, B komplex és C-vitamint tartalmaz. A gyömbér fogyasztása segíti az epehólyagot az epe kiválasztásában, ami serkenti az étvágyat. Ezáltal megnövekszik az elfogyasztott táplálék tápértékeinek beépülése. Az emésztés serkentése mellett a gyömbér enyhíti a gyomorgörcs, hasmenés és felfúvódás tüneteit is.

Hatásos terhességgel járó reggeli émelygés ellen. Hasonlóképpen a kemoterápia vagy tengeri betegség következtében fellépő émelygést is gyógyítja. A gyömbér illó olaj tartalmának köszönheti jellegzetes illatát és ízért. Gingerols tartalma fájdalomcsillapító és antibakteriális hatású.

Gyulladáscsökkentő hatása is van. Izületek reumatikus vagy csontritkulással járó fájdalmainak enyhítésére fürdő vagy borogatás formájában használjuk. A gyömbérfürdőhöz öntsünk 1-2 szelet friss gyömbérre egy kevés forrásban lévő vizet. Fedjük le az edényt, hogy az illó olajakat megőrizzük, majd kb. 10 perc múlva öntsük az elkészült levet a szokásos fürdővizünkhöz.

A gyömbér csökkentheti a koleszterintartalmat és a magas vérnyomást, és minimalizálhatja a stroke kockázatát. Vérhígító hatása miatt csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

A gyömbér fogyasztásának hatására szervezetünk kimelegszik és izzadni kezd. Ez különösen akkor hasznos, ha valaki lázas, mert az izzadás hatására gyorsabban lemegy a láz. Megfázás, köhögés, fájó torok esetén is a legjobb, ha gyömbérteát iszunk. Forraljunk két csésze vizet két evőkanál reszelt, friss gyömbérrel kb. tíz percen keresztül. Öntsük csészébe, és ízesítsük mézzel és citrommal. (Forrás)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése