2012. november 30., péntek

Ez nem reklám!

Bár annak fog tűnni... Arról már korábban írtam, hogy sokáig azt hittük, nincsenek is errefelé nagy bevásárlóközpontok. Aztán egyszercsak rábukkantunk - 15 percnyire tőlünk - a Shoppi Tivoli-ra. Nagykövete, reklámarca a helyi DJ Bobo ... Szándékosan olyan képet kerestem róla az interneten, amilyennek mi is látjuk az autópályáról - vagyis hogy mennyire nem feltűnő. Az egyik toronyház lábánál található,  2 szintes, ebből az egyik a föld alatt.


Egyébként belülről hatalmas áruház. 1970-ben épült, akkor 25.000 m2-nyi volt, azóta 2x bővítették és a 2010-es bővítés óta 78.000 m2. Ha minden igaz, újabb bővítésbe kezdtek. Már most is olyan nagy, hogy kisvasúttal viszik körbe a gyerekeket és kísérőiket az áruházban.


Ma este zárás előtt még elmentünk, mert szombatonként akkora tömeg van, hogy meg se lehet mozdulni benne. Most viszont alig lézengtek, így nyugodtan lefényképezhettem néhány dolgot, amikre rácsodálkoztam és amiket már régóta szeretnék.

Itt van pl. rögtön a lift. 6 lift sorakozik egymás mellett, A-F betűjelekkel. Nem ám úgy van, hogy az ember megnyomja a gombot, hogy fölfelé, vagy lefelé szeretne menni, hanem vagy 2 hívókonzol, azon 6 gomb (a szintek, meg a mélygarázsok). A kijelzőn ezután jelzi nekünk a kis okos, hogy melyik betűjelű lifthez legyünk szívesek odafáradni.A liftből kiszállva az egyik főcsarnokba érkezik a látogató. Ott szezontól függően állítanak fel standokat. Most éppen 3 nagy karácsonyfa, Swarowski kristályokkal díszítve (madzag és kamerák védik, ezekre felirat hívja fel a figyelmet), előttük pedig Swarowski stand, ha az ember kedvet kapna a csillogó díszek láttán kristályékszereket vásárolni.Innen lehet feljutni a fő toilett-szalonba is. Kb. 40 mini-mosdó lehet benne, mindegyik saját mosdóval, 2 falon (faltól falig) tükörrel és pici, egyszer használatos (természetesen mosás után sokszor) frottírtörölközőkkel. Külön pelenkázó szobák is rendelkezésre állnak a kisgyerkes anyukák számára. 


A két főcsarnokot összekötő hajóban gyönyörű csillárok lógnak, ezek a kedvenceim.Az áruházban (mint ahogy más nagyáruházakban is) van az SBB-nek (az itteni vasúttársaságnak) jegyirodája, ill. van egy óriási kijelző, amin az itt megálló tömegközelekdési eszközök indulási időpontjai láthatók.

Múlt hétvégén - a zürichi magyar közösség által szervezett - mézeskalácssütés után benéztünk az ottani bevásárlóközpontba (Glatt Center). Na, azt aztán egyáltalán nem lehet karácsony előtt, sötétbennem észrevenni! A teljes épület be van vonva karácsonyi fényekkel, szerintem km-ekről látszik.

A középpontban itt is óriási karácsonyfa, ami körül mini körhinta, lovakkal. A fenyőt is hintalovakkal díszítették a hagyományos gömbdíszeken kívül. Ez egy kicsit már nekünk is sok volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése