2012. november 26., hétfő

Bern - Zwiebelmarkt (Zibelemärit)


 Az időjárás mindig megviccel - amikor Bernbe megyünk, - szinte - mindig esik az eső. Így volt ez mai is. A rossz időjárás azonban csöppet sem szegte kedvét sem a 700 kiállítónak/árusnak, sem a rengeteg látogatónak. Az óvárost kompletten megtöltötték. A vásárról már korábban írtam, így ezt most nem ismétlem meg, csak röviden annyit, hogy a hagymavásár története egészen a 19. század közepéig vezethető vissza, akkoriban azonban még 2 hétig tarott.

A mai kínálat: hagyma minden mennyiségben, fajtában, méretben, koszorúban, füzérben, virággal, vagy anélkül, figurának kifestve vagy - ritkán - kimérve. Egy helyen rusztikusabb változatot árultak, a hagymának meghagyták a bojtos gyökérzetét (hú, remélem, a biológiában is így hívják) és egy kis fészekbe ültették. Nagyon helyes volt - a többi nem az én ízlésem -, de náluk nem láttam vevőt, míg máshol tolongtak, elsősorban a nyugdíjasok. Egyébként a hangulat szilveszteri - több literes zacskókban árulnak konfettit, amit a gyerekek, akik ma szerintem szünetet kaptak, örömmel szórtak elsősorban egymásra, ill. a gyanútlan nézelődőkre. Ezen kívül árulnak még a vásárlátogatók számára szivacsfejű kalapácsot is, amivel szintén a mit sem sejtő járókelőket lehet kupán csapni, mely művelet egyúttal csipogó hangot is produkál az ütés pillanatában.

Láttam még - az esernyők erdeje alatt bújkálva, a hajamat kiszabadítva mások esernyőjéből, majd időnként kipillantva - kézműves árusokat is, ez minden vásár alapfelszereltsége.

Összegezve a dolgokat: aki nem mazochista, annak bőven elegendő kb. 20 árust megnéznie, aztán gondolatban megszoroznia 35-tel és máris úgy tekintheti, hogy mindent látott. Nincsenek nagy csodák, hagymából 20-nál több verzióban nem tudnak koszorút és fonatot készíteni. A 20-ban már benne vannak a hagymás sült kolbászt, hagymalevest, hagymás sütit, fokhagymás melegszendvicset (Knoblibrot) és különböző ízesítéssel üvegbe elrakott fokhagymát árulók is. 


Ó, a cukorfüzérről majd megfeledkeztem! Kb. 6 színben és kétféle hosszúságban árulják, a fokhagymafüzér mintájára készült és megvásárlása után szigorúan nyakban hordott cukorkafüzért. Állítólag a mentolos az eredeti, de a legtöbben színenként más ízben árulják - a sárga citromos, a zöld mentolos, a piros málnás, a narancssárga ... minő meglepetés, narancs ízű.

Fényképek itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése