2012. október 30., kedd

Programajánló

Találtam egy jó kis összefoglalót a közeljövő programjaiból, ebből szemezgettem néhányat, ami nekünk érdekes lehet és akár még el is tudunk menni.

November 3. - Svájci órabörze (Schweizer Uhrenbörse - La Chaux-de-Fonds)
Svájc francia nyelvű részén van a svájci óragyártás fellegvára. Kisebb manufaktúrák és nagy óragyártók egyaránt megtalálhatók. Ezt a börzét a helyi Nemzetközi Óramúzeum szervezi, ahol gyártók, kereskedők, érdeklődők és gyűjtők találkozhatnak. Nemcsak nézelődésre és vásárlásra, hanem csereberére is van lehetőség.November 7. - Aaraui répapiac (Aarauer Rüeblimarkt)
Aarau Aargau kanton fővárosa - mi ebben a kantonban élünk. A belvárost azonban még sosem láttuk, így rögtön két legyet ütnénk egy csapásra. A répapiacot az év legszebb piacának tartják, melyet mindig november első szerdáján rendeznek meg - idén 31. alkalommal. A 140 árus gyönyörű kompozíciói kb. 35 ezer nézőt, vásárlót szoktak odavonzani. A képeket látva nem csodálkozom ezen a nagy számon. 25 éve született meg az ötlet, mégpedig a berni hagymapiacon felbuzdulva. Következő évben a gondolatot tett követte és 30 standdal megnyílt az első répapiac. Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy de. 11 órára már az összes stand üresen állt, mindent megvásároltak a látogatók. Persze nem csak répát, hanem egyéb zöldséget, szárított gyümölcsöt és szárított virágokat is árultak, de a középpontban a répa állt - és áll ma is. Aargaut egyébként répaföldnek (Rüebliland) is "becézik" (még sosem hallottam), de ma már korántsem olyan jelentős a répatermelése (az utóbbi években csupán 83 hektáron termesztettek répát).
November 9. - Január 6. - Művészeti Vásár (Kunst-Supermarkt - Solothurn)
Mára már nemzetközivé nőtte ki magát ez a vásár, immáron a 13., ahol 5.500 festmény között válogathatnak az érdeklődők. A festmények a 99, 199, 399 és 599 CHF-es árkategóriában kaphatók. Ez a világos és - svájci viszonylatban - vonzó árpolitika, valamint a magas minőség tették oly vonzóvá ezt a vásárt, mely évente 25.000 látogatónak örvend.November 26. - Hagymapiac (Zibelemaerit - Bern)
Minden év novemberének 4. hétfőjén tartják Bern legnagyobb piacát, mely helyiül Zibelemaerit névre hallgat). Hivatalosan reggel 6-kor kezdődik, de az első üzletek már reggel 4-kor megköttetnek. Vannak, akik nem győzik kivárni a kezdést (vagy épp a vasárnapi buliból tartanak haza), hogy a legszebb hagymakoszorúra rátegyék a kezüket. A kínálat - a piac nevéhez méltón - nagyrészt hagymából készült fonatokból, koszorúkból és hagymafigurákból áll, de ezen kívül kézműves termékeket is árulnak (textil, ékszer, kerámia). A több mint 600 stand szinte a teljes óvárost elfoglalja (a felső óváros fő- és mellékutcáit). A hagymapiac azonban több, mint egy hagymapiac, amolyan karácsony előtti fesztiváli hangulatban telik. Rengeteg konfettit szórnak, esznek-isznak és programok is vannak. Ha eljutok, mindenképpen beszámolok róla. Ez a kisfilm tökéletesen bemutatja a hangulatot.
Kép innen

2 megjegyzés:

 1. De jól összeszedted!!!! Az órás és a répás nagyon jól hangzik, lehet, hogy meg is célozzuk!!! Marcelnek jövö szerdán epp nincs ovi, tehat el is tudnank menni :))))
  A Ziebelemäriten mar ketszer voltunk, annyi eleg is volt :D:D:D
  Szep hetet Nektek, sok pusszi Orsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Orsi, a répásat én is szeretném megnézni, de Bogi egész nap iskolában van. Beszéljünk még, hátha össze tudunk futni!

   Törlés