2012. október 19., péntek

Pazarlás kontra élelmiszerválság


Miközben az egyik újságban arról olvasok, hogy mennyi élelmiszer landol a szemétben, a másik forrás arról ír, hogy az utóbbi évtizedek legnagyobb élelmiszerválsága jöhet el.

Az újság szerint több tanulmány is arra az eredményre jutott, hogy a termőföld és a fogyasztás helyszíne között az élelmiszer 30 %-a (!) elvész. Számokban kifejezve Svájcban ez 2 millió, az egész EU-ban 90 millió tonnát jelent! Ebből 3 millió tonna csupán kenyér. Egész Spanyolország számára elegendő mennyiség lenne. Vannak olyan pékségek, ahol a kenyér és péksütemények 20 %-a a szemétbe kerül, ennyi marad rajtuk a nap végén. Az EU-ban és Észak-Amerikában egy év alatt kidobott élelmiszer a világszerte éhezők számára 3 éven keresztül  elegendő lenne.

Fotó innen
Ennek - az elkerülhető pazarlásnak - közel fele a konyhában keletkezik. De hozzájárul az élelmiszer szemétben landolásához az is, hogy elvárjuk, hogy az üzletben még zárás előtt is tele legyenek a polcok friss áruval (ami másnapra már lehet, hogy eladhatatlan).

Eközben a világ szegényebbik felén emberek milliói éheznek. A jóléti államok igényei és elvárásai,  fogyasztási szokásai, valamint az a tény, hogy az élelmiszert nem értékelik, hiszen könnyen hozzáférhetőek, felverik az árakat. amiket a szegényebbek már megfizetni sem tudnak, ha egyáltalán jut nekik.

Svájcban már több szervezet is kongatja a vészharangokat (Schweizer Tafel, Tischlein dech dich, Fogyasztóvédelem, Fogyasztói Fórum). Szeretnék, ha a politikusok is komolyan vennék ezt a témát, filmbemutatókat szerveznek 2011-ben készült német "Taste the waste" c. dokumentumfilmhez (ez egy angol nyelvű trailer, ez pedig a német nyelvű film, de ha valaki nem érti, már a képek is sokkolóak) és tanácsadó füzeteket publikálnak az élelmiszerrel való helyes bánásmód témakörében. Ezen a német nyelvű honlapon minden megtalálható.

Javaslataik a következők.

Bevásárlásnál
 • Mielőtt elmegyünk bevásárolni, amit sose tegyünk üres gyomorral, mindig mérjük fel az otthoni készleteket. Így biztos nem veszünk olyasmit, amire nincs szükségünk.
 • Inkább hetente többször keveset, mint hetente egyszer sokat vásároljunk, így kisebb eséllyel romlik ránk az étel.
 • Ne vásároljunk be nagyobb mennyiségű romlandó ételt leértékelések alkalmával.
 • Részesítsük előnyben a feldolgozatlan élelmiszereket. A feldolgozás nemcsak terheli a környezetet, de már annak során sok (30%) kárba vész.

Tárolásnál
 • Lehetőség szerint sötétben tároljuk az élelmiszereket.
 • A csomagolt élelmiszereket használat után mindig jól zárjuk vissza. A különböző ételeket különböző tárolóedényekben tartsuk.
 • A zöldség és a gyümölcs lassabban romlik meg, ha hűtőszekrényben van. Ez alól kivételt képeznek a citrusfélék és az egyéb trópusi gyümölcsök, mint pl. a banán, sárgadinnye vagy az avokádó.

Főzésnél és fogysztásnál
 • Minden ehető részét használjuk fel az élelmiszernek (pl. a brokkolinak a szárát is, ne csak a rózsáját).
 • Próbáljuk meg pontosan kiszámítani az adagokat, hogy ne legyen sok maradék (itt nem arról van szó, amikor az ember szándékosan másnapra is főz).
 • A kenyérmaradékot ne dobjuk ki. Készítsünk belőle zsemlemorzsát, crouton-t vagy kenyérlevest.
 • A zöldségmaradékokból készítsünk zöldséglevest.

Ma már az ENSZ is újabb élelmiszerválságra figyelmeztet. Az idei nagy szárazság rekord-alacsony terméseket tett csak lehetővé. A világ gabonatartalékai vészesen alacsony szinten vannak, utoljára 1974-ben volt ilyen rossz a helyzet.

"Az adatok azután kerültek nyilvánosságra, hogy a világ egyik legismertebb környezetvédője a globális élelmiszerellátás összeomlására figyelmeztetett, ami milliók számára jelentene igazi éhezést, számos országban pedig éhséglázadásokhoz és kormányok bukásához vezetne." (teljes cikk itt)

A cikkben található egy angol nyelvű kisfilm is, ami az éhezés valódi okairól beszél. Ezek között nem szerepel a túlnépesedés (de a háborúskodások, az infrastruktúra hiánya, a természeti katasztrófák viszont igen). A FAO és a Világélelmezési Program szerint a földön egyelőre mindenki számára van elegendő élelmiszer! 

Az eredeti poszt óta megjelent egy magyar nyelvű cikk is a témában, mégpedig annak apropóján, hogy az Unilever fővezére úgy nyilatkozott, hogy túl olcsó az élelmiszer a fejlett országokban, mely kijelentését arra alapozza, hogy az élelmiszer fele a kukában landol. A cikk itt olvasható.

1 megjegyzés:

 1. Hú de jó témát találtál! Nagyon aktuális, és nagyon elgondolkodtató. Épp a múltkor néztem valamelyik német adón egy kisfilmet. Rétegműsor volt, valamikor este 11 után adták. Schätze aus der Tonne volt a címe. Olyan emberekről szólt, akik hasznosítják a szemetet, illetve abból élnek, amit mások kidobnak. Volt két hölgy, akik fémhulladékot gyűjtenek, és miután mindkettőjüket egyedül hagyta a férje a gyerekekkel, napi kemény melóval ebből tartják el a családot. Szerepelt még egy 74 éves öregúr, aki palackokat gyűjt és ezzel egészíti ki a kevéske nyugdíját. A harmadik csapat pedig egy alternatív, fiatal család volt, akik szó szerint a kukából étkeznek. Azt eszik, amit mások kidobnak. Ez mondjuk nekem kicsit meredek és radikális hozzáállás, de a képek alapján, nem volt undorító...

  VálaszTörlés