2012. október 13., szombat

Igazi időjósok


Nem mindig voltak meteorológusok. Nem mindig volt tv, rádió. Időjárás és attól függő emberek azonban igen. Különösen igaz ez a természetben, abból élő emberekre. Sokaknak meg is van a maguk módszere arra, hogy a természet jeleiből következtessenek az időjárás jövőbeli alakulására.

60 évvel ezelőtt két Muotathaler (Schwyz kanton) férfi úgy határozott, hogy meteorológiai egyesületet alapítanak. És mivel időről időre vitát váltott ki, hogy ki emlékszik jól arra, hogy fél évvel ezelőtt mit is jósolt, úgy döntöttek, hogy zsűri is lesz, aki minden nap lejegyzi az időjárást és ehhez lehet majd utólag viszonyítani a próféciákat. Az is elvárás, hogy az előrejelzést viccesen adják elő a többi egyesületi tag számára, akik annak megalakulásakor 87-en voltak és évi 60 rappen tagdíjat kellet fizetniük.

Ma 4000 tagot számlál az egyesület. Az előrejelzést 6 "völgylakó" adja elő évente kétszer, áprilisban és októberben. Hírük messze földre elér. Ők maguk prófétáknak vallják magukat, mégpedig azért, mert hosszútávú előrejelzést adnak, 6 hónapra előre. Mindezt úgy, hogy nincs semmilyen mérőeszközük, csak a megérzésük, az érzékszerveik és a sok évtizedes tapasztalatuk. Így még inkább meglepő, hogy 80%-os pontossággal meg tudják mondani, hogy a következő 6 hónapban milyen lesz az időjárás. A hivatalos svájci meteorológusok 2-5 napos prognózisai 75%-os pontosságúak...

Van, aki a hangyákat és a hangyabolyokat, más a rókákat vagy a csigákat figyeli meg, megint más a hó eszegetésével jut információhoz. Az Alpokban, ezen belül is Muotathalban (Muota-völgyében) nagy múltja van az időjárás előrejelzésének, ugyanis az életük múlhatott rajta. Ha a túl kevés vagy sok eső, a késői fagyok, viharok elvitték a termést, nem volt mit enniük, eladniuk, nem tudták az állataikat sem mivel etetni. Persze nem mindenki értett akkoriban sem az előrejelzéshez.

Az egyesületnek még ma is csak férfiak lehetnek a tagjai. Elnökük nevetve mondja, hogy képzeljük el mi lenne, ha kiderülne, hogy a nők jobbak?!

Legközelebb október 28-án osztják meg előrejelzésüket szórakoztató formában az érdeklődőkkel.

Kisfilm  itt és itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése