2012. október 31., szerda

Hogyan leszek mégis Varga


Nem tudom, ki hogy van vele, de az ember neve az egy fontos dolog. Meghatározó. Olyasmi, amivel azonosulni lehet. Aminek jelentése van. Én ezt már ifjúkoromban is így gondoltam, ezért volt is némi csodálkozás, amikor a házasságkötésünk előtt szóba került, hogy mi lesz majd a nevem azután. Hát mi más, mint ami? Hiszen az az én nevem.

"Manapság már nem kapcsolnak rituálékat a névcseréhez, ám a remény, hogy a névvel együtt a személyiség és az életvitel is megváltozik, megmaradt. Az egyik legszembetűnőbb névcsere az asszonynév fölvétele."

Na, ezen elgondolkodtunk egy darabig mindketten, Józsi azért, mert nem értette, hogy ha a felesége leszek, miért nem akarom ezt a nevemben is kifejezésre juttatni, én pedig azért, mert miért is ragaszkodom annyira a nevemhez? Végül mindketten elfogadtuk egymás érveit, érzéseit, így kombináltuk kettőnk nevét olymódon, hogy a hagyományos -né verzió került a saját nevem elé. 

Amióta kint élünk, azóta azonban folyamatosan gond van a nevemmel. Egyszerűen képtelenek kiejteni, pedig nem annyira bonyolult. Ezért ügyintézésnél, telefonban, ill. minden helyen, ahol használják a nevem, Vargaként mutatkozom be. Írásban viszont mindig a saját nevemet használom. De ez sem segít! Még lemásolni sem hajlandók! Aláírom a levelet, mint Ozsváth Szilvia, majd válaszként visszakapok egy Frau Oschwaldt megszólításút...

No comment, ezt már tényleg nem értem ...

Mi magyarok mindig - kínosan - ügyelünk arra, hogy akármilyen nemzetiségű emberről is van szó, a nevét helyesen írjuk le, mégha kiejteni nem is tudjuk pontosan. Itt meg még csak meg sem próbálják, mintha semmi jelentősége nem lenne. Tényleg, van egyáltalán jelentősége, vagy csak én gondolom úgy?

"Lélektani szempontból az új névvel mindig tiszta lappal szeretnénk indulni. A rituális névcserével gyökeresen megváltozik a név viselőjének élete. Ezért változtatták meg trónra lépésükkor a fáraók neveiket, hiszen onnantól kezdve a Nap fiai lettek, de előfordult névváltoztatás a fáraó halála után is. Új vallás fölvételekor vagy megvilágosodás után az új név jelzi a megváltozott életminőséget."

"A természetközeli társadalmakban a név nem hozzátartozik az emberhez, hanem maga az ember. Sok helyen úgy tartják, hogy az ember három részből áll: test, lélek és név. Ezért a névadás is óriási jelentőséggel bír, és a névcserének is megvan a pontos rituáléja."

Idézetek innen.

5 megjegyzés:

 1. úgy érted, nevet változtatsz?
  nekem is csak a gond van vele, mégis mi köze a k-né m-nek a k-hoz? a múltkor a postás nem talált, mert ugyan a postaládára ki van írva az én nevem is külön, a csöngőn csak a férjemé van....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem, azért hivatalosan nem változtatok nevet, csak szóban a könnyebb utat választom. :) Különben csak bosszankodom...

   Törlés
 2. Ezen már én is elgondolkodtam, hogy mi is leszek majd, ha már ott leszek? Ha megváltoztatnék pár betűt semmi gondjuk nem lenne vele. De így? Viszmeg....mit mond erre Fiscmeh. Kezdhetném w-vel, és kapna egy sárfesz sz-t. Talán közelebb lenne, de a végén a g-t biztos eltüntetnék. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A te neved is kihívás, nem vitás! :) Svájcban nem használnak scharfes s-t, ezért erről le kellene mondanod, viszont a g-t megtarthatnád, mert itt kiejtik a szó végén.

   Törlés
  2. Egy "g" is már több a semminél! :) Köszi!

   Törlés