2012. szeptember 20., csütörtök

Erről meg lemaradtunk
Ha még nem mondtam volna, imádom a felhőket. Különösen a különleges formájúakat, no meg a naplementekor megjelenő fantasztikus színkombinációkat. Az előző lakásunk nappalija nyugati tájolású volt, így szebbnél szebb naplementékben gyönyörködhettünk és több száz fényképen meg is örökítettük őket.


A mai kivételes jelenségről azonban lemaradtunk. A 20 Minuten Online olvasóinak hála azonban legalább képeken láthatjuk. Ennek a nagyon ritka jelenségnek a angol elnevezése van: sky punch vagy más néven hole punch cloud. A meteorológus elmondása szerint ilyen felhő hirtelen keletkező jégkristályok hatására alakul ki. A jégkristályok magukba szívják a környezetükből a nedvességet, így a közelben lévő felhők feloszlanak. Ilymódon nehezebbé válnak a jégkristályok és ezért lekezdenek süllyedni. A jelenség relatív kis területen kezdődik, majd kör formában terjed. 

Önmagától azonban nem alakul ki ilyesmi, kell hozzá pl. olyan folyadék, ami -40 foknál még folyékony halmazállapotú. Ha ezen keresztülrepül egy repülőgép, akkor hirtelen megfagy. "A lyukas felhő olyan cirrocumulus vagy altocumulus felhő, melyben nagy méretű, kör alakú nyílás látható. Ilyen lyuk kialakulása előtt a felhőben a hőmérséklet a fagypont alá esik, azonban nincs elegendő szilárd részecske ahhoz, hogy jég alakuljon ki. Emiatt a felhőnek ez a része túlhűtött folyadéknak tekinthető." (idézet innen). Ez itt egy kisfilm egy ilyen "lyukas felhőről".

Ha valaki ilyesmit lát, általában a világvégére gondol. Vagy a HAARP-ra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése