2012. szeptember 20., csütörtök

Az Apple is koppint

Fotó innen
Az Apple tegnap este mutatta be a sokak által várva várt új operációs rendszerét, az iOS 6-ot. Ezzel világszerte 80 millió iPad használó látja új, szembetűnő módon az időt is készülékén (ez egy olyan alapból integrált óra, ami ébresztőként is működik). De nem akármilyen órán ám! A svájci vasúttársaság, az SBB állomásain látható órát koppintották le (cikk itt és itt), design-jában 100%-osan, működésében azonban nem, ugyanis az eredeti órák minden perc letelte előtt 1,5-re megállnak, hogy az órákat szinkronizálni lehessen és így mind teljesen egyformán járjon (legalábbis ez volt a tervező mérnök eredeti terve).

Az SBB egyik szeme sír, a másik nevet, vagyis egyrészt rendkívül büszkék, másrészt bosszúsak, mert tőlük senki nem kért erre engedélyt. Ez az óra márpedig egy design ikon, melynek szerzői joga és védjegye az SBB tulajdona. 1944-ben tervezte Hans Hilfiker, és ez a terv szolgált mintául egész Európa számára a pályaudvari órákhoz. Itt olvasható egy magyar írás róla.
Néhány évtizeddel ezelőtt a Mondaine Group megvásárolta a jogot az SBB-től ilyes design-ú karórák gyártásához, melyeket világszerte forgalmaznak. Most ők is peren gondolkodnak. Az SBB is tárgyalni kíván a design használatának jogi és pénzügyi vonatkozásairól. Ők azonban - amennyiben lehetséges - nem ragaszkodnak a jogi úthoz.


Ez a téma jó apropó ahhoz, hogy végre közzétegyem azt a képet, amit az olimpia ideje alatt a zürichi főpályaudvaron fényképeztem.U.i.: Október 12-én jelent meg a hír, hogy az SBB és az Apple licence-szerződést kötöttek egymással, így most már jogszerűen használja az Apple az iPhone és az iPad készülékeken az órát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése