2012. szeptember 12., szerda

A túrázás csodákat tesz

Fotó innen
 Ennek a hírnek speciel nagyon örülök! Ugyanis az egyetlen mozgás - a itthoni takarításon kívül - az életemben az időnkénti túrázás. Most, hogy felfedeztem, hogy a tőlünk induló kiránduló útvonal igencsak erősen emelkedős, még a hatását is érzem, nem olyan séta jellegű.

Állítólag még mindig az az általános közvélekedés, miszerint csak az olyan sportok, mint a kocogás vagy a kerékpározás mozgatják át jól a testet. Pedig ma már számos tudományos kísérlet igazolta, hogy a túrázás milyen rengeteg módon járul hozzá egészségünkhöz. A cikkben 12 pontban sorolják ezeket. Néhány kedvcsinálónak:
 • anyagcsere: növeli a jó- és csökkenti a rossz koleszterin szintjét
 • túlsúly: hatékony és hosszú hatású súlycsökkenés
 • rák: a mell- és bélrák rizikóját csökkenti (részben más daganat fajtákét is)
 • immunrendszer
 • diabetes: csökkenti az inzulinszükségletet és a kapcsolódó betegségek kockázatát
 • csontozat: erősíti a csontokat, ízületeket, szalagokat, megelőzi a csontritkulást
 • reuma: csökkenti a krónikus ízületi panaszokat

És természetesen a lelkünkre is pozitív hatással van a túrázás. Aki túrázik, az egyrészt kiszakad a taposómalomból, ráadásul jó levegőn van, gyönyörű kilátásban lehet része, szóval csupa jó dolog történik vele (legalábbis a túra alatt, de a pozitív érzés pozitív történéseket vonz).

Egyszóval, fel a túrabakancsot, akármilyen időben! Mert a testünk és a lelkünk szomjazza az ilyen kényeztetést, aminek valójában az alapprogram részének kéne lennie... (sajnos nálam sem az)

Svájcban egyébként több, mint 60 ezer km-nyi kiépített túraútvonal csábítja a természetbe vágyókat,  és ezek közül némelyeken valóságos forgalmi dugó alakul ki hétvégenként. Növeli a túrázási kedvet az is, hogy számos helyen vannak grillező helyek, ahol a megfáradt vándor gondoskodhat a meleg ebédjéről.

Ezen a linken túraútvonalak találhatók.

3 megjegyzés:

 1. Helyesen szóltál/írtál, túrázni csudajó dolog, persze nem olyan idöben, mint ami most van, de mi is nagyon élvezzük :)) És az a jó, hogy most már Marcellel is lehet nagyobb túrákat tervezni, sokat tud gyalogolni, élvezi is, persze csak akkor, ha van valami olyan dolog, ami motiválja és érdekes neki :))
  Írtam a FBon is, hogy elküldtem a csomagot, remélem, rendben odaér :)))))))
  Szép hetet Nektek es sok puszi! Orsi

  VálaszTörlés
 2. Ez is egy szuper, nagyon igaz, kedvemre való bejegyzés .))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, jólesik a pozitív visszajelzés! :)

   Törlés