2012. augusztus 17., péntek

A biztonságról és a pénzről

Ideérkezésünk előtt és utána is az volt a képem és a tapasztalatom Svájcról, hogy egy nagyon biztonságos országról van szó. A közlekedésben mindenképpen, hiszen a gyalogos az úr. De ittlétünk alatt már másodszor olvasok arról, hogy Svájc és azon belül Zürich a világ egyik legkevésbé biztonságos városa, ami a betöréseket illeti. 2010-ben 50 ezer betörést regisztráltak, ebből csak minden 8. került felderítésre.

Az újság körkérdése alapján az emberek biztonságérzete változatlanul nagy, de néhány megkérdezett (bevándorló!) azt mondta, hogy ahogy nő a bevándorlók száma, úgy romlik a közbiztonság és a nő a kriminalitás.

A bevándorlók egyébként rekord összegű pénzt utaltak át hazájukba az elmúlt évben: 21 milliárd frankot, ami 1,75 milliárddal több, mint az előző évi. A statisztika szerint ez több, mint amit a Németországban (16 milliárd), vagy Franciaországban (5 milliárd) élő bevándorlók hazautalnak. Úgy gondolják, hogy a válság hatására ez az összeg idén tovább emelkedik.

Elemzők szerint azonban nem kell aggódni, hogy Svájc elszegényedik, ugyanis a bevándorlók adójukat Svájcban fizetik, vagyis ez egy tipikus win-win szituáció, amin mindkét fél nyer. Hogy egy kicsit megveregessék saját vállukat a svájciak, még hozzáteszik, hogy Svájc ilymódon tud hozzájárulni a válságba került országok pénzügyi nehézségeinek csökkentéséhez.

A külföldön élő svájciak révén (akik szintén nem kevesen vannak), 2,9 milliárd frank érkezett svájci bankszámlákra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése