2012. július 31., kedd

Svájci szégyen az Olimpián

Az Olimpia idejére sportrajongóvá váltunk, és óriási izgalommal nézzük a magyar vonatkozású sportversenyeket. Ilyen töménységben ez a sok izgalom már káros az egészségre! :)

De míg mi szép érmeknek örülhetünk, vagy az erős ellenfelek miatt bosszankodunk, addig a svájciak, remélem egy nemzetként szégyenkeznek. 84 év várakozás után a svájci foci válogatott végre kijutott az Olimpiára. A dél-koreaiaktól azonban kikaptak, ráadásul Michel Morganella-t, a Palermo játékosát provokálták is a nézők, amit Morganella olyannyira nem tudott feldolgozni, hogy a Twitteren minősíthetetlen stílusban pocskondiázta és alázta őket. Később törölte Twitter oldalát, de már későn, a botrány kipattant. A svájci sportdiplomácia magyarázkodik, elnézést kér és a játékos akkreditációját azonnal elvették és hazaküldték.

A hír olvastán a svájci olvasók többféleképpen kommentálták a - szerintem - kimagyarázhatatlant. Van, aki azt vonja kétségbe, hogy van-e helye a focinak az olimpián, más azt vizsgálná meg, hogy mivel provokálták a játékost, megint mások pedig túlzásnak tartják, hogy ekkora hangsúlyt kap a svájci sajtóban az eset. Pedig nagyon is példaértékű.

Svájc ugyanis gazdagsága ellenére kis-ország-komplexusban szenved, és ahol csak teheti, meg akarja mutatni, hogy ők legalább olyan jók, ha nem jobbak, mint mások. Na de a mód...

Csak emlékeztetőül az olimpiai eskü szövege:

„A legfontosabb dolog az olimpiai játékokban nem a győzelem, hanem a részvétel, hasonlóan az élethez: nem a diadal, az igyekezet a fontosabb. A legalapvetőbb dolog nem az, hogy legyőzd társaid, hanem, hogy küzdj jól."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése