2012. július 17., kedd

Közösségi kertek - Magyarországon is!Nagyon nagy örömmel olvastam, hogy a közösségi kert mozgalom, melyről korábban már írtam, Magyarországon is elindult és az első szüret is megkezdődött.

Egyre többen vagyunk, akik úgy látjuk, hogy gondoskodnunk kell magunkról, mert a világ nem abba az irányba megy, hogy mindenki jólétéről, vagy legalábbis tisztességes megélhetéséről gondoskodjon a nap mint nap - másoknak és másokért - elvégzett kemény (rabszolga)munkáért cserébe. A legfontosabb, ami a Maslow piramis legalján szerepel (vagyis az emberi élethez leginkább szükséges) többek között pont az étel.

Maslow motivációs piramisa
Ezen felül, aki egy kicsit is utánanézett, pontosan tudja, hogy "az leszel, amit eszel", vagyis nagyon nem mindegy, hogy agyonkezelt, a valódi, tápláló, vitamindús gyümölcshöz, zöldséghez nem sok köze van a hipermarketekben vásárolt terméknek. Arról már nem is beszélve, hogy ezek legtöbbször nem is magyar földön teremnek, más ország termelőinek adnak munkát és a sok-sok szállítás miatt nem éppen a környezetkíméléshez járulunk hozzá ezek fogyasztásával.

És végül, de egyáltalán nem utolsó sorban (sőt, a sort még lehetne folytatni tovább), remek dolog saját magunkról gondoskodni, látjuk saját munkánk gyümölcsét (és most szó szerint értve is), megtanuljuk jobban értékelni magunkat, munkánkat, mások munkáját is, miközben csökkentjük kiszolgáltatottságunkat a rendszertől, építjük emberi kapcsolatainkat a közös munka során. 

Ez egy annyira összetetten pozitív dolog, hogy akinek van igénye és lehetősége rá, ne habozzon sokáig, keressen a közelében egy ilyen közösséget, vagy ha nincs, próbáljon saját maga indítani egyet! Ez - kivételesen - nem pénz kérdés!

Bővebb információ a közösségi kertekről itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése