2012. július 17., kedd

Fővárosi Állatkert


Az ember akárhány éves is, az állatkert mindig nagy élmény számára. És ez így van rendjén. Nem is hagytuk ki a Fővárosi Állatkertet (most kivételesen Budapestről van szó!) idén sem, hiszen az elmúlt években hatalmas változáson, nagy felújításon esett át. A rekonstrukció ősszel fog befejeződni a bejárat előtti résszel.

Ezért egy kicsit elszámoltuk magunkat, mert az új attrakciók bizony sokkal több időt vesznek igénybe, mint a korábbiak (én egy teljes napot szánnék rá legközelebb). Már nem elég csak körbesétálni és rápillantani a - szerencsés esetben éppen kint tartózkodó - állatokra. Ma már nagy szerepe van az interakciónak is.

A teljesség igénye nélkül néhány az újdonságok közül:

Varázshegy - A nagyszikla belseje rengeteg látnivalót és interaktív játéklehetőséget kínál. Ez a 1,35 milliárd Ft-os beruházással elkészült látványosság 100 éves álmot vált valóra, ugyanis már az akkori igazgató is zoológiai múzeumot álmodott ide. A 3200 m2-es labirintusban szükség is van a bejáratnál kapható térképre, mely az összes terem látnivalóit felsorolja. Mindegyiknek neve van, mely utal arra, hogy ire számíthatunk benne. A Darwin teremben pl. kis kutató-játék várja az érdeklőődőket. A kiállított preparátumok, csontok, tojások, tollak, valamint a nagyítók és mikroszkópok alatt elhelyezett metszetek, darabkák alapján kell a játékos kérdőív kérdéseire válaszolni. Természeteen segítő is rendelkezésre áll. Az Óriások csarnokában a tengerek óriásairól tudhatunk meg testközelből sokmindent. A méreteket is könnyen elképzelhetjük, hiszen a mennyezetről lóg a látogatók feje fölé egy 20 méteres ámbráscet, oldalán a víz tükröződését imitálták. Ide belépve az ember valóban vizivilágban érzi magát. A Varázshegyből közvetlenül át lehet jutni az emberszabású majmokhoz (közben az ősember életkörülményeit és barlangrajzait is megcsodálhatjuk).

Tigris a platón - A tigrisek nagyon jól megfigyelhetők a nagy plexi kerítésen keresztül. Az anya 3 serdülő gyermekével nagyon aktív volt ottlétünkkor. A plexi egyik oldalába beépítettek egy terepjárót. A látogatók beülhetnek a kerétés látogatók felőli részében lévő vezetőülésbe, a plató pedig már bent van a tigriseknél. A kettő szintén erős plexivel van elválasztva. Szerencsére a tigrisek előszeretettel ugranak fel a platóra, így tényleg közelről csodálhatók meg. Igazi izgalom ez a gyerekek, de talán még a felnőttek számára is.Madagaszkár ház - Ki ne ismerné a Madagaszkár c. filmből Julien királyt? Ilyen közelről, mint a Madagaszkár házban azonban sehol sem láthatóak gyűrűsfarkú makik! A házon belül 3 példány szabadon sétál, leülnek a látogatók mellé/mögé a padra, maguk köré tekerik hosszú, csíkos farkukat, vagy éppen eszegetnek a kirakott gyümölcsökből. Gondozójuk úgy beszél hozzájuk, mintha a gyerekei lennének. Nagy élmény! Madarak, hüllők, kétéltűek, sőt a madagaszkári őslakosok élete is bemutatásra kerül, de ezektől sajnos teljesen elvonták a makik a figyelmet (és ki is lettünk küldve, amikor egy másik gondozó jött, mert kürtőskalács volt nálunk). A házat már 2010. júniusában átadták, ekkor volt ugyanis az 50. évfordulója, hogy kikiáltották Madagaszkár függetlenségét.
Széchenyi termálvíz - Eddig csupán csak a vízilovak élvezhették a szomszédos Széchenyi fürdő termálvízét, mostanra azonban a teljes állatkertet ezzel fűtik a hidegebb napokon.

Sok kölyök - Az állatkertben most sok állatkölyökkel lehet találkozni: orángután, gorilla, szurikáták, kiscsikó, boci, tigrisek (biztos van több is, mi ezeket láttuk).

Az állatkert területén működő kisvonatra is érdemes felszállni (valójában nem vonat), fejenként 400 Ft-ért körbevisz kb. 20 perc alatt az állatkerten, közben a sofőr idegenvezetést tart és mindenféle érdekességet meg lehet tőle tudni az állatkertről és az állatokról. Tőle tudtuk meg pl. azt is, hogy a vízilovak nagyon szeretik a termálvizet, és nagyon jól szaporodnak itt az állatkertben. Ebből kifolyólag az euróőai állatkertek nagy részében innen származó vízilovak élnek.

Összefoglalva: érdemes elmenni, akkor is, ha már többször járt ott az ember.

3 megjegyzés:

 1. De jó lehetett!!! Nekünk is be van tervezve, ha otthon leszünk, bár Marcel nem egy állat-rajongó, de ez biztos érdekes lenne neki is :)))
  Meddig vagytok otthon? Majd aztán írd meg legyszi a cimeteket, Fb-on vagy mailben, hogy tudjak majd csomagot küldeni :)))
  Sok puszi Orsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  2. Nagyon élveztük! Eredetileg most hétvégén mentünk volna vissza, de maradunk még 2 hétig. A Balatont nem hagyhatjuk ki! :)

   Törlés