2012. május 14., hétfő

Szellemvárosok


Kolmanskuppe, Namíbia

Az egyik internetes hírportál - csuda tudja, milyen apropóból - ma összeállítást jelentetett meg Földünk szellemvárosairól (fényképek is itt láthatók). Nagyon érdekes összeállítás, ritkán van szó ezekről a helyekről. Mi leginkább Csernobilra gondolunk, ha elhagyott városról van szó, esetleg valamilyen ősi romvárosra. De az romváros, ahogy a neve is mutatja, nem egy modern, 20. századi elhagyott város.


Varosla, Ciprus

Oradour-sur-Glane, Franciaország

Ezek a települések különböző okokból váltak lakatlanná. Egy dolog közös bennük: mindig valamilyen tragédia, baj áll a háttérben. Van, ahol a világháború alatt irtották ki a lakosságot és azóta háborús emlékműként funkcionál a város. Máshol atomkatasztrófa tette lakhatatlanná a környéket. Szerencsésebb esetben (ez persze idézőjeles) csupán gazdasági okok állnak a háttérben, pl. elfogyott a befektető pénze és nem tudta befejezni a gigantikus beruházást, esetleg elfogyott a nyersanyag (szén, arany, gyémánt), aminek a kitermeléséhez telepítettek oda embereket, esetleg költöztek oda maguk. Meglepően sok ilyen hely van.

Egy magyar blogra is rábukkantam, ahol részletesen bemutatják a világ különböző szellemvárosait, kastélyait. Itt pedig 30 további fotó, mindenhonnan.

Forrás itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése